Witvis viswedstrijden

In ons mooie en vooral waterrijke Nederland worden veel witvis wedstrijden georganiseerd. Vele malen meer dan bijvoorbeeld op roofvis of karper. De meeste witvissers beoefenen de visserij als een rustgevende hobby. Rustgevend, tot aan het moment dat de dobber ondergaat of dat de hengeltop gaat bewegen. Want dan wil de adrenaline nog weleens door de aderen stromen. Toch worden er in ons land vele wedstrijden gevist, wedstrijden binnen de plaatselijke visclub tot internationale wedstrijden zoals laatst in Almere waar verschillende landen streden om die welbegeerde beker. Helaas is dit WK voor het Nederlandse team wat teleurstellend verlopen.

Vaak gebeurt het wedstrijdvissen op witvis individueel. De resultaten van de visser worden bij elkaar opgeteld. De visser met het meeste gewicht en het minst behaalde punten ( je krijgt namelijk punten voor het resultaat dat je bereikt hebt), wint de wedstrijd .Stel nou dat er na 2 of 3 wedstrijddagen meerdere vissers met een gelijk behaalde punten zijn, dan wint de visser met het hoogste gewicht . Ook worden er wedstrijden in teamverband gevist maar vaak zijn dit grote bekende wedstrijden. Zoals het WK zoet voor landen teams. Enkele voorbeelden van internationale wedstrijden die ieder jaar worden gevist zijn de King of Clubs in Ierland en The Queen of Hearts in Denemarken. Voor deze wedstrijden moet je je kwalificeren door wedstrijden te winnen binnen je eigen vereniging of door georganiseerde wedstrijden.

Voor het houden van een viswedstrijd is uiteraard aardig wat ruimte nodig. De vissers mogen elkaar niet hinderen. Wedstrijden worden over het algemeen aan grote kanalen gevist die goed te bereiken zijn met de auto ( er gaat namelijk nogal wat materiaal mee op zo’n dag). Het parcours wordt in vakken verdeeld en er komt een loting in welk vak hij of zij moet vissen. Vaak worden de wedstrijden gevist met de vaste hengel maar bij sommige wedstrijden mag ook gebruik worden gemaakt van de matchhengel en/of feederhengel.

Alleen voor professionals.?

Als je nu denkt dat het wedstrijdvissen alleen is weg gelegd voor professionele vissers, dan heb je het mis. je kan met een eenvoudige basisuitrusting al meedoen bij de plaatselijke visverenigingen. De meeste wedstrijden vinden plaats op de doorsnee wateren in ons land, hier kun je meestal gewoon met de vaste stok vissen zonder dat je direct over alle vistechnieken en bijbehorende hengels dient te beschikken. Ben je nu geïnteresseerd geworden ga dan eens kijken bij een wedstrijd bij jou in de buurt en laat je informeren door de vissers die daar aanwezig zijn.

Op deze pagina van onze site, zullen we jullie op de hoogte houden waar en wanneer er wedstrijden worden gevist en biedt u zo de mogelijkheid om eens te gaan kijken of zelfs een keer mee te doen.

Agenda viswedstrijden. ( is in de maak.!)