Als sportvisser kun je niet meer zonder een schepnet op pad. Niemand wil zijn of haar gevangen vis verspelen omdat er vaak veel moeite voor gedaan is. Maar de vraag is, wanneer vis je met welk net? Welke grote moet het desbetreffende net hebben? Op deze pagina enkele tips voor het uitkiezen van een geschikt net. Weet je al welk net type net jij nodig hebt? Bekijk dan het grootste aanbod visspullen van Nederland en weet zeker dat je niet te veel betaald voor het schepnet.
Schepnet kopen? Bekijk het grootste aanbod van Nederland!
Welk schepnet?
Iedereen die de visserij lief heeft, kent het welbekende visprogramma VisTv waar onze helden Marco Kraal en Ed Stoop de ene naar de andere dikke vis vangen. Ook houden ze ons op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en tips voor het vangen van vis. Wat mij opvalt, als we het hebben over het gebruik van een schepnet hebben, is dat onze held Ed Stoop altijd met een Pan net op pad gaat. Helemaal geen verkeerd net, maar in bepaalde gevallen niet ideaal vanwege de lange steel die gemonteerd moet worden. Dit beperkt de bewegingsruimte van de visser.
Tips bij de aanschaf van een schepnet
Waar moeten we op letten bij het uitzoeken van een schepnet.
- De grote van de vis die je wilt vangen. Met een pannetje op karper vissen is geen goed plan. Pas daarom de grote van je schepnet aan de situatie en de vis.
- De manier waarop je vist. Wanneer je erg mobiel vist, zoals sommige kunstaasvissers of forelvisser, is het handig om een lichtgewicht schepnet bij je te dragen. Hierdoor ben je mobiel en zit het niet in de weg tijdens het lopen.
- Fijnmazig of grofmazig. Vooral bij vissoorten als karper is een fijnmazig schepnet aan te raden. De vinnen van deze vis kunnen namelijk vast komen te zitten in de grote mazen. Voor witvis zijn fijne mazen een must, de vangsten zijn meestal geen grote joekels.
- De lengte van de steel. Vooral wanneer je op een vaste stek vist met bijvoorbeeld een hoge kant of beschoeiing (bv. basaltkeien) is een lange steel geen overbodige luxe. Telescopische stelen of lichtgewicht carbon stokken zijn dan aan te raden.
Het Leefnet
Binnen de wedstrijdvisserij kan men niet meer zonder het leefnet. De gevangen vis moet namelijk gewogen en gemeten worden na de wedstrijd voor het bepalen van de uitslag. Om de vis zo humaan mogelijk te bewaren, geven wij hier enkele tips waar op gelet moet worden.
• Het leefnet moet minimaal 3 meter lang zijn en een doorsnede van 50 cm hebben, tevens moet het van zacht materiaal zijn gemaakt en kleinmazig zijn.
• Zorg bij het plaatsen van het leefnet, dat deze voldoende gestrekt ligt en zoveel mogelijk een horizontale positie heeft. Plaats een verzwaring onderaan het net zodat de horizontale positie makkelijkere te realiseren is.
• Plaats het net als mogelijk ver onder water, dit omdat de vis dan een zo groot mogelijke bewegingsruimte heeft.
• De vis wordt altijd met de kop naar voren in het net geplaatst en ga niet met de vis gooien.
• Laat de vis nooit langer dan noodzakelijk in het leefnet zitten.
• Bij vrijlating van de gevangen vis moet je altijd zorgen dat de voorkant van het net onderwater is, zodat de vis rustig weer het water in kan zwemmen.
Gebruik het net alleen als het strikt noodzakelijk is.!