Haakjes Witvis

Een essentieel onderdeel voor het vangen van de witvis, is de haak. De meeste en tevens beste haken zijn gemaakt van verhard staal (carbonstaal met vanadium) en de haakpunt is scherp gemaakt doormiddel van de zogeheten elektrochemische techniek. Haken zijn  in alle soorten en maten te verkrijgen en worden binnen de witvisserij door verschillende leveranciers geleverd.

Verder maken we haken onderscheid door bijvoorbeeld een lange of korte steel, met of zonder weerhaak, oog of bled en stand van de punt ten opzichte van de steel. Tevens zijn haken verdeeld in genummerde maten voor de grote, waarbij haaknummer 1 altijd de grootste is en bijvoorbeeld nummer 20 de kleinere maat.  Helaas kunnen de haakmaten per leverancier verschillen, dus let altijd goed op met wat je aanschaft.

Veel gemaakte fout met haakjes

Helaas denken veel vissers dat de haakpunt van de haak verborgen moet zijn! Maar niets is minder waar. Laat dit fabeltje voor eens en altijd uit de wereld geholpen worden, het is namelijk veel beter de maden heel subtiel op de haak te plaatsen, dit voorkomt veel missers en het aas blijft veel attractiever.