Dobbers Witvis

Dobbers! Wanneer je in een viswinkel of dierenspeciaalzaak komt, heb je vaak ogen te kort om de juiste keus te maken met wat voor dobber er gevist gaat worden. Groot, klein, slank, bolvormig en alle kleuren van de regenboog maken het er niet gemakkelijk op om de juiste keus te maken. Toch zijn er een aantal essentiële basis regels om de juiste dobber op je lijn te monteren. Weet jij al welke dobber je nodig hebt? Snuffel dan rond tussen het grootste aanbod (online) visspullen van Nederland:

Op zoek naar een dobber? Bestel de beste dobbers online!

De dobber dient in eerste instantie voor de beetregistratie en ten tweede om een indicatie te geven van de omstandigheden waarin gevist gaat worden (wel of geen stroom en welke diepte heeft het desbetreffende water). Binnen de visserij hebben we te maken met 2 verschillende soorten dobbers, althans dobbers voor de omstandigheden waarin gevist wordt. Zo zijn er de dobbers voor stilstaand en traag stromend water en de dobber voor stromend water.

Dobbers voor stilstaand en traag stromend water.

Voor de visserij in bovengenoemde wateren, volstaan de lange slanke dobbers prima. Hoe minder de stroming is, hoe slanker en kleiner de dobber mag zijn. Vergis je ook niet in de kleur van de dobber waar je mee vist, zoals elders op deze site al beschreven is, verbaas ik mij ook wel over de verschrikkelijke kleurencombinaties van de drijvers waarmee gevist wordt. Vis in helder of water zonder stroming, met een zwarte dobber en een oranje of gele antenne.

Dobbers voor stromend water

Wanneer men in (snel) stromend water gaat vissen, wordt er meestal gebruik gemaakt van dobbers met een bolrond model en een hoog drijfvermogen.