Matchvissen op witvis

Wat is Matchvissen?

Matchvissen is een specialistische en moeilijke manier van witvissen. In dit artikel proberen we de basis van matchvissen uit te leggen, te beginnen met een van de unieke kenmerken, namelijk de waggler dobber. In tegenstelling tot een vaste dobber die is bevestigd aan de boven en onder kant met rubbers, is een waggler alleen met de onderkant bevestigd aan de lijn. De lijn gaat dan door een draaibaar oog of zit aan de basis vast met een rubber. Er zijn tientallen verschillende  waggler dobbers die je kunt gebruiken met matchvissen om in allerlei vissen situaties aan te aan de slag te kunnen .

Wat voor materiaal heb ik nodig?

Normaal gesproken heb je voor het matchvissen geen zware hengels nodig. Een stevige feederhengel of een lichte barbeelhengel met een lengte van 3 tot 3,8 meter volstaan prima. Over de te gebruiken lijn kunnen we kort zijn, lijnen met een trekkracht van 2 a 3 kilo zijn prima te gebruiken omdat je voornamelijk op witvis vist. Daarnaast vangen de molen en de slip, de klappen van de vis op. Pas uw haakkeuze altijd aan op de vis die u wilt belagen. Vist u op witvis, gebruik dan haakmaatjes 14 tot 18. Gaat de voorkeur uit naar het vissen op karper neem dan gerust haakmaat 10 of 12.

 

Uitloden van de waggler

Het uitloden van de waggler is een van de belangrijkste aspecten van het matchvissen. Een verkeerde uitloding leidt op zijn minst tot een slechte aaspresentatie of tot het in de war werpen van de lijn. En dat is wat we als beginnende matchvisser altijd willen voorkomen. De kunst van het uitloden moet daarom goed worden aangeleerd zonder dat je terecht komt in een al te gecompliceerd geheel. Het belangrijkste is dat het niet om gaat hoeveel loodhagels we op de lijn zetten, maar wel dat deze op de juiste plaats komen. Om tot een goede uitloding van de waggler te komen, zijn een aantal basisregels van toepassing. Als regel geldt dat ongeveer 2/3 deel van het loodgewicht direct aan de basis van de dobber wordt geplaatst. Gewoonlijk worden hiervoor twee of meer loodhagels gebruikt, deze zorgen er meteen voor dat de waggler vast op de lijn komt te staan De resterende loodhagels, ongeveer 1/3 deel van het totale loodgewicht, worden over de vislijn verdeeld. De plaatsing van deze loodhagels is bepalend voor een juiste aasaanbieding.

 

Werptechnieken

Tijdens het matchvissen kun je op verschillende manieren inwerpen zowel bijvoorbeeld een zijwaartse worp of een onderhands worp, toch is de zogenaamde ”tweehandig over de kop” (of in het Engels”overhead cast” ) de meest gebruikelijke werptechniek. Werpen met een waggler is, mits men een paar regels in acht wil nemen, niet moeilijk. Een eerste regel is dat de waggler / matchpen van onze keuze voldoende werpgewicht heeft om de gewenste afstand te kunnen bereiken. Werpen met de matchhengel mag de visser geen kracht kosten, de pen moet met behulp van een soepel uitgevoerde worp uit zichzelf op zijn doel afvliegen. Bij een overhead cast moet je het  topje van de rechterwijsvinger tegen de lijn klemmen, met de lijn vast tegen de spoelrand. Voor de juiste afstand kan de lijnclip worden gebruikt.

Afzinken van de lijn

Als je machtvist op een stil staand water zoals een meer, vijver of kanaal, moet je het lijn gedeelte tussen de dobber en de hengeltop onderwater houden. Doe je dit niet dan heb je kans dat de windt vat krijgt op de lijn en deze in een bocht wordt getrokken. De zijwind trekt de dobber dan uit positie van de voerplek af. Om de lijn van je matchvis constructie te doen laten zinken plaats je de hengeltop  onder de oppervlakte van het water en draai je de molen haspel een paar keer om zodat deze strak onder het oppervlakte loopt. Als u de lijn wilt zinken zonder dat de waggler/ matchvis dobber naar u toe te halen, dan kun je dit doen door de hengeltop een aantal malen scherp omhoog te tikken. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als je tegen een eiland aan vist en de dobber boven het voer moet houden. Het mooie is dat de meeste lijnen echter vrij goed zinken, maar dit proces van zinken kan sterk worden geholpen door de spoel met een lijn te behandelen met afwasmiddel, denk aan een 50/50 mix van afwasmiddel en water.

Visserij Op Rivieren

Rivier vissers met de matchhengel vraagt andere eigenschappen van je lijn. Omdat het water bij de oppervlaktelagen sneller stroomt  dan aan de onderlagen, wordt de lijn net boven de dobber altijd meegenomen met de stroming zodra je de dobber  in het water hebt.  Als je dit te lang laat doorgaan zal de match dobber of waggler het haakaas op sleeptouw nemen, weg van je voerstek. Dit zal de vis prestaties enigszins verpesten. Dus bij rivier matchvissen  zal de hengelaar regelmatig de lijn moeten  herstellen van de drift. Een tip bij het rivier vissen is het omhoog houden van de hengel top zodat een minimale hoeveelheid lijn het water oppervlakte raakt.