Achtergrond informatie witvis

Witvis is de verzamelnaam voor verschillende licht gekleurde karperachtigen en vormt veruit de grootste biomassa aan vis aanwezig in de Nederlandse wateren. De belangrijkste en meest beviste witvissoorten zijn: brasem, kolblei, blankvoorn, rietvoorn, roofblei, winde, kopvoorn, serpeling, sneep en alver. Maar de meeste sportvissers delen witvis op in voorn en brasem, waarbij kolblei en kleine brasem vaak een platte worden genoemd.

Witvis is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem waarbij ze de hoofdzakelijke voedselbron vormen voor roofvissen als: baars, snoekbaars, snoek en paling. Niet alleen andere roofvissen jagen graag op witvis, de mens is wellicht de grootste jager. Niet zozeer voor voedsel maar omdat het een fantastische sportvis is!

Witvis in Nederland

In ons mooie en vooral waterrijke Nederland worden veel witvis wedstrijden georganiseerd. Vele malen meer dan bijvoorbeeld op roofvis of karper. De meeste witvissers beoefenen de visserij als een rustgevende hobby. Rustgevend, tot aan het moment dat de dobber ondergaat of dat de hengeltop gaat bewegen. Want dan wil de adrenaline nog weleens door de aderen stromen. Toch worden er in ons land vele wedstrijden gevist, wedstrijden binnen de plaatselijke visclub tot internationale wedstrijden zoals laatst in Almere waar verschillende landen streden om die welbegeerde beker.

Witvis wedstrijden

Vaak gebeurt het wedstrijdvissen op witvis individueel. De resultaten van de visser worden bij elkaar opgeteld. De visser met het meeste gewicht en het minst behaalde punten ( je krijgt namelijk punten voor het resultaat dat je bereikt hebt), wint de wedstrijd. Ook worden er wedstrijden in teamverband gevist maar vaak zijn dit grote bekende wedstrijden.

Voor het houden van een viswedstrijd is uiteraard aardig wat ruimte nodig. De vissers mogen elkaar niet hinderen. Wedstrijden worden over het algemeen aan grote kanalen gevist die goed te bereiken zijn met de auto ( er gaat namelijk nogal wat materiaal mee op zo’n dag). Het parcours wordt in vakken verdeeld en er komt een loting in welk vak hij of zij moet vissen. Vaak worden de wedstrijden gevist met de vaste hengel maar bij sommige wedstrijden mag ook gebruik worden gemaakt van de matchhengel en/of feederhengel. Als je nu denkt dat het wedstrijdvissen alleen is weg gelegd voor professionele vissers, dan heb je het mis. je kan met een eenvoudige basisuitrusting al meedoen bij de plaatselijke visverenigingen. De meeste wedstrijden vinden plaats op de doorsnee wateren in ons land, hier kun je meestal gewoon met de vaste stok vissen zonder dat je direct over alle vistechnieken en bijbehorende hengels dient te beschikken.