Snoekbaars vissen

Stizostedion lucioperca, de snoekbaars ook wel de glasoog genoemd komt van oorsprong uit Oost- en Midden-Europa. Sinds het einde van de 19e eeuw is de snoekbaars echter ook uitgezet in Nederland met name voor de commerciele visvangst. Deze rover kan een lengte van 1,2m halen, maar dit zijn echter zeer zeldzame exemplaren die maar zelden gevangen worden. Snoekbaars van tussen de 80 a 90 cm kan hier in ons kikkerlandje als groot betiteld worden en laten zich voornamelijk de grotere meren en rivieren vangen. De grootste snoekbaars die in de Nederlandse wateren is gevangen, had een lengte van 1,12 en woog 15,7 kilo. Hier moet wel bij vermeld worden dat het om een vage foto en vangstmelding gaat dus het is een beetje speculeren….exemplaren van over de meter zijn echter vaak op de kant gekomen.

Snoekbaars visspullen

Als je gaat vissen op snoekbaars is het aas (je pluggen en sjads) erg belangrijk! Al blijft het leuk om in de viswinkel alle soorten en maten te bekijken, je kunt je snoekbaars spullen ook online kopen. Dit is een stuk goedkoper en je hebt ze over het algemeen al morgen in huis!

Vissen op snoekbaars? Bekijk de beste visspullen op Visdealshop.nl

Jagende Snoekbaars vissen

Een snoekbaars heeft een hekel aan licht en zal overdag de donkere en diepere gedeeltes van een kanaal opzoeken en zich daar verschuilen. Dit is natuurlijk een uitermate interessant gegeven voor de snoekbaars visser want de vis kan enigzins voorspelbaar worden bevist. Vis overdag dan ook altijd onder en rondom de bruggen en peilers. Gebruik dan bijvoorbeeld een shadje of een dood visjedirect een de hoofdlijn of ga dropshotten. Deze nieuwe techniek vist met het lood aan het einde van de hoofdlijn (20/30gram) en het kunstaas een halve meter erboven. Dit voorkomt vaak vastzitten en kunstaas verspelen. Wanneer je de snoekbaars vergelijkt met zijn grote broer de snoek, kiest een snoekbaars sneller voor kleiner aas en jaagt de snoekbaars meer in het donker. Top tijden voor snoekbaars visserij zijn dan ook tijdens de schemering en het begin van de nacht.

Overbevissing Snoekbaars

Helaas gaat het de laatste jaren niet altijd even goed met de snoekbaars. Voor de beroepsvisserij vertegenwoordigt de snoekbaars een grote economische waarde, vanwege het hooggewaardeerde witte en schone visvlees. Dit is de rede waarom er veel snoekbaars wordt weggevangen  voor de consumptie en in het ergste geval gestroopt door randfiguren. Op het IJselmeer en de Randmeren is het aantal snoekbaarzen dan ook sterk afgenomen. Het is echt niet erg om een snoekbaarsje mee te nemen voor consumptie, maar zet snoekbaarsen  groter dan 60 cm terug zodat deze voor nageslacht kunnen zorgen. Grotere vrouwtjes exemplaren planten zich het beste voor.

10 Responses to Snoekbaars vissen

 1. ruud schreef:

  Vroeger rond Alkmaar veel te vangen. nu al jaren niks meer. Iemand een idee waar nog wel een goeie stek is tussen Amsterdan en Dn Helder?

  • Ron schreef:

   Je kan hier in Hoorn bij de haven Van IJsselmeer prima vangen met de juiste. Wind natuurlijk… Ze liggen serieus op donkere stukken rond de pijlers en bruggen EN voor de vaar geul net as bij de Zaan die idd leeggevist is door sharter gassies d8e Polen meenemen e; alles gaat de pan in as zij maar 2-3 honderd per dag cashen inclusief benzine eten drinken zo doen ze dat .. Ookmet fish finders wordt er overbevist maar daar hoor je niemand over er MOET gevangen wo4den … Niks met sport te maken maar das mijn mening .. Maar kom gerust es langs of je ga mee dan ff contacten

 2. Jasper schreef:

  Hallo allemaal

  Ik woon in Zutphen en heb nog nooit een snoek,baars of snoekbaars gevangen.
  Zijn er mensen die weten waar goede stekken zijn?????
  Kan je goed snoeken in de Ijsel, want ik woon zowat naast de Ijsel

  m.v.g jasper

 3. rik van de meulenhof schreef:

  ik heb nog nooit snoekbaars gevangen terwijl ik dat echt super graag wil. ik woon in helmond en daar heb je alleen een kanaal dat uit de maas stroomt waar snoekbaars zit denk ik. je hebt plekken waar het wat breder word, bruggetjes en sluizen maar ik heb al veel pogingen gedaan zonder snoekbaars, wel gewone baars, snoek en roofblei. heeft iemand nog tips? gr Rik

  • admin schreef:

   Probeer het eens op de rand van de vaargeul en vis de glooing af, Snoekbaar jaagt graag van diep naar ondiep en houdt zich vaak op op deze plekken. Zorg ook voor het juiste kunstaas

 4. Jochem schreef:

  Hallo ik ben pas begonnen met snoekbaars vissen en het is echt super leuk.
  We zijn op vakantie op lauwersoog en daar vissen we savonds vaak.
  Heb je nog handige beginners tips

 5. martin schreef:

  beste sportvissers ik hou van vissen ,ik ben pas in apeldoorn komen wonen .
  en ja het mooie weer is er weer om lekker te onspannen ,
  nu is mijn vraag of iemand me kan zeggen waar ik kan snoeken .in de buurd van apeldoorn.
  en ja ik hoop dat de mensen de grote vissen idd terug zetten voor het nageslacht van de vissen (en voor de mens ) veder moet ik alles weer kopen van hengels tot aas dus heb wat te doen maar zou alvast een leuke vistek willen weten bvd mvg martin

  • JON schreef:

   martin, misschien al te laat, maar beter laat dan nooit. Een echte roofvisser geeft niet graag zijn beste stekken prijs – het gaat namelijk niet om het vangen, maar om het geheel: zoeken, vinden, ze te slim af zijn en landen….
   In het Apeldoorns kanaal kun je zeker snoeken vangen. Maar ook in Apeldoorn gelden dezelfde tips: vis vooral op plekken waar het kanaal onregelmatig is. Denk dan aan bruggen, dukdalven, de buurt van sluizen af. Vergeet ook niet dat sommige hotspots minder goed vanaf de kant te zien zijn: bijvoorbeeld gasleidingen, droogstaande overstorten, etc. – dat zijn vaak goede stekken omdat ze minder bevist worden.
   Zeker in de winter kun je het beste de stad afvissen; daar is het warmer dus daar trekt de vis naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *