Anguilla anguilla, in de volksmond Aal of Paling genoemd is misschien wel de bekendste vis en de meest geconsumeerde zoetwatervis van ons land. Maar buiten het feit dat het een heerlijke vis is om te eten, is het ook een geweldig sportvis. De paling in de Nederlandse wateren voorkomt wordt de Europese Paling of Aal genoemd, de paling kan een lengte bereiken van 1 meter en gewichten bereiken van zo`n 7 kg. Dit zijn wel de uitschieters en betreft ook altijd de vrouwtjes Aal. Het mannetje wordt niet groter dan een cm of 60. In dit artikel lees je alles over paling vissen.
Paling vissen? Bekijk de beste visspullen van Nederland!
Over de voorplanting van de aal zijn er nog al wat onduidelijkheden, met name het mysterie van de voortplantings plek. Men weet dat de paling niet in de Europese wateren afpaait en naar de zee migrert. Echter is het paaiproces van de aal nooit door onderzoekers waar genomen. Er zijn wel vermoedens dat het paaiproces in de Zargassozee plaatsvindt, vlakbij Mexico, en dat de aal in staat is hele grote afstanden over zee kan afleggen tot 6000 km.
Een groot misverstand omtrent de paling is dat ze lijkeneters genoemd worden. Het klopt wel dat de paling graag doodaas tot zich neemt maar een paling eet eigenlijk alleen vers dood aas. Het dieet van een paling bestaat hoofdzakelijk uit muggenlarven, vlokkreeften en andere ongewervelde dieren. Kleine kreeften zijnn dan ook een uitstekend aas om mee te paling vissen. De grotere paling schroomt zich niet tot het verorberen van witvissen tot een bepaalde grote.
http://www.youtube.com/watch?v=SNfm7zfqk08&feature=related
Paling vissen, hoe?
De paling is echt een nacht rover en wie goede resultaten wil behalen zal dan ook tegen de schemer en in de nachtelijke uurtjes zijn gelukt moeten beproeven. Om paling te vissen heb je niet gek veel materiaal nodig en wanneer je in de juiste tijd op de juiste plaats bent kan je een hele leuke visdag (nacht) beleven.
Paling vissen vereist geen dagenlange voorbereiding zoals bijvoorbeeld op karper of witvis (wedstrijden), integendeel! Een hengel, lood, sterke haak, aas en hup vissen maar. Wel is het verstandig om de juiste plekken op te zoeken, een paling houdt zich graag op bij beschutte plaatsen, stuwen en andere waterinlaten waar het water zuurstofrijk is.
Als men op paling gaat vissen, volstaat een sterkere feederhengel, spinhengel of algemene roofvishengel. Schroom je ook niet om een dikke lijn te kiezen, want het is bij palingvissen (zoals het spreekwoord zegt) pompen of verzuipen. Schuifloodjes of wartelloodjes rond 20 en 30 gram, behalve in de rivier dan kan je tot 80 gram prima uit de voeten. Voor de haak is een palinghaak maatje 10 prima, echter zorg wel dat dit haken zijn met een lange steel. Dit zal het onthaken van de vis makkelijker maken.
Geen overbodige luxe is een wartel op je hoofdlijn monteren met daaraan een onderlijn en het haak(aas). Waarom een wartel? Wanneer de paling je aas grijpt, zwemt hij in een draaiende beweging achteruit en doordat je een wartel hebt draait de lijn mee en zal die nooit breken of kinken. De palingen die je op de kant krijgt zullen erg wild zijn zorg daarom voor een emmer en een natte doek met het onthaken van de vis.
Gebruik bij het paling vissen met een schuifloodje voor op de bodem en een waker (bijvoorbeeld een die bij het kapervissen wordt gebruikt) om zo de beet vanaf de kant te kunnen waarnemen. Natuurlijk kan er ook met een dobbermontage gevist worden, maar zorg dan wel dat het aas altijd op de bodem ligt, dit is de natuurlijke jaagzone van de paling.
Paling Aas
Zoals eerder vernoemd in dit artikel; Waar je ook mee op paling gaat vissen, zorg dat het vers is. De paling komt namelijk op de geur van het aas af en ruikt het van tientallen meters afstand. Het meest gebruikte aas voor paling vissen is toch wel de worm. Rijg wanneer je hiermee vist, meerdere wormen op de haak en zorg dat ze goed bewegen. Een andere variant en misschien nog wel beter dan de worm, zijn de mestpiertjes.
Enkele voorbeelden paling aas:
• Blankvoorntjes en kleine schele posjes
• Kaas
• Frikadel (stukjes)
• Lunchworst
• Maden (wel in grote hoeveelheden)