Meerval

Silurus glani oftewel de Europese meerval, is een steeds vaker voorkomende vis in de Nederlandse wateren. De meerval is de grootste zoetwatervis van Europa en dat maakt het een steeds meer gewilde prooi voor de Nederlandse sportvisser! Deze “alien“ achtige vis kan groeien tot indrukwekkende proporties en daardoor verdient die het respect van menig waterbewoner.

Meerval visspullen

Ga je op meerval vissen, dan zul je gebruik moeten maken van de goede en robuste visspullen. Deze vissen zijn enorm sterk en je hengel daadwerkelijk dubbel laten klappen in je handen, dit betekend dat er vaak een behoorlijk prijskaartje aan de uitrusting hangt. Een simpele maar besparende tip is om je visspullen online te kopen bij een van de vele online hengelsport zaken. Bij grote bedragen scheelt dit je al snel tientallen Euro’s. Bekijk daarom altijd even de online prijzen, bijvoorbeeld op Raven.nl:

Bekijk de beste & goedkoopste meerval visspullen van Nederland!

Eigenschappen Meerval

De meerval heeft een karakteristieke grote mond, baarddraden en een grijs/zwart kleurpatroon. Wateren waar hij zich het meest in thuis voelt zijn grote rivieren met een wisselend waterpeil. Daar ligt deze roofvis vaak in diepe kuilen en eet eigenlijk alles wat er voorbij komt drijven. S `Nachts jagen deze vissen ook op het ondiepe maar overdag zoekt hij graag de beschutting op de bodem. Naast rivieren komt de meerval ook in stuwmeren en afgesloten wateren voor. De meerval staat in Nederland op de lijst van beschermde vissoorten.

meerval

De meerval heeft een zeer goed gehoor en daar wordt ook gebruik van gemaakt door sportvissers. Door met een zogenaamd kwakhout op het water te slaan worden meervallen uit de verre omgeving naar de stek gelokt. Het dieet van deze grote vis is erg divers. In de jonge jaren jaagt het dier vooral op kleine vissen, kreeftjes en ongewervelde bodemdiertjes. In de volwassen fase staat gezien de omvang van de bek en de lengte van de vis zelf, echter alles op het menu. Het is een echte top predator en jaagt op karper, paling, snoek, brasem, meerkoet, eend en kleine zoogdieren. Betreft de vraatzucht doen er dan  ook wilde verhalen de ronde. Wat echter bevestigd kan worden is dat er katten en zelfs middelgrote honden de maag van meervallen zijn aangetroffen. De meerval heeft geen tanden maar maakt gebruik van een soort bek platen met naar achter gerichte puntjes dat aanvoelt als schuurpapier. De afwezigheid van tanden betekend dat de vis zijn prooi geheel inslikt bij het azen. Een meerval kan 80 jaar oud worden en wordt in Nederland een dikke 2 meter. In warme landen en gebieden rond de Kaspische-Zee zijn exemplaren van 3 meter gevangen.

Dit is het verspreidingsgebied van de meerval zoals onderzocht en beschreven door sportvisserij Nederland in 1999. Op dit moment is de meerval uitgebreid naar Frankrijk, zuid Nederland, Spanje en Italie.

In Nederland wordt de meerval de laatste jaren steeds meer gevangen en kan op sommige wateren nu zelfs gericht bevist worden. Het gaat goed met de meerval in Nederland, ons land bezit een inheemse populatie rondom Haarlem en archeologen hebben meerval resten gevonden die aanduiden dat deze soort al zo`n 5000 jaar in ons land rond zwemt. Tegenwoordig zwemmen er ook gezonde populaties rond op de grote rivieren en dan voornamelijk de Maas. Het verhaal gaat dat dit afstammelingen zijn van 850 ontsnapte meervallen uit een OVB viskwekerij nabij het Veluwemeer. Echter hebben factoren zoals visuitzettingen in Duitsland en Frankrijk hier ook aan bijgedragen. Een van de bekendste en afgelopen jaar vaak bekeken filmpjes op youtube is het bewijs dat de meerval het goed doet in Nederland. Voor de duidelijkheid, de vissen in het film fragment zijn allemaal tussen de 1 en 2 meter lang.

Wanneer je echt op meerval wil gaan vissen en de grote jongens aan de haak wil slaan kan je het beste naar Spanje (Ebro), Italie (Po), Frankrijk (Saone en Rhône) en het gebied rond de Kaspische zee. Er zijn tegenwoordig veel geheel verzorgde meerval vakanties te vinden op het internet. Gelijkwaardig aan de karper visvakanties maar dan op meerval. Natuurlijk gaat een echte visser lekke pionieren 😉 Hier een filmpje waarin de hoofdredacteur van BEET! een meerval van 263 cm vangt in Kazachstan onder de keiharde rock tonen van AC/DC….altijd goed.