Baars

Perca fluviatilis, oftewel de Baars is een van de meest vraatzuchtige rovers van de Nederlandse wateren. De baars kan 50 centimeter lang worden en gewichten bereiken van 3 kilo. De gestreepte rover kan geen grote lengtes bereiken en een vis van 50 cm of groter is zeldzaam, deze vis kan 16 jaar oud worden. Wanneer de baars in zijn jonge levensstadium is, eet deze vooral kleine ongewervelde diertjes zoals planton en andersoortig klein aas. In het volwassen levensstadium, vanaf een lengte van 16 centimeter, eet de baars voornamelijk andere vissen. Waarbij de baars vaak bij de oppervlakte jaagt op klein speldaas. Baarsen zijn ook kannibalistisch ingestelde vissen en een grote baars zal niet aarzelen om zijn kleinere soortgenoten op te eten.

Beroemde Baarssoorten

Het verspreidingsgebied van de baars is geheel Europa en daarbij komt de baars in alle vormen en soorten water voor. Rivieren, vijvers, kanalen en zandafgravingen zijn allen wateren die baars bevatten. Mede daarom is de baars een bekende en populaire sportvis. Het beste gedijt de baars in voedselarm en heldere water. Het is een rover die nieuwe aangelegde wateren als eerst bevolkt en daardoor een echte pionier. In voedselarme wateren zoals zandafgravingen zijn de baars en blankvoorn meestal de dominante vissoorten met de grootste totale biomassa. Je kunt dan vaak grote scholen kleine baars waarnemen die gezamenlijk jagen op speldaas. Grotere exemplaren komen vaak in kleinere scholen voor en de echte joekels zijn vaak solitaire rovers. In de Verenigde Staten is een familiegenoot van de baars, de Large Mouth Bass, een van de populairste sportvissen van het land. Deze verre neef kan een lengte van 75 centimeter bereiken en staat bekend om zijn vechtlust. Het drillen van een Large Mouth Bass gaat meestal gepaard met luchtacrobatiek en wordt pond voor pond aangemerkte als de sterkste zoetwatervis. Je kunt begrijpen dat er dan ook veel wedstrijden worden georganiseerd bij het vissen op Large Mouth Bass. Hieronder het vermeende wereldrecord!

<

Vissen op baars

Baarzen zijn vaak te vinden in de buurt van beschoeiing, overhangende bomen, dukdalven, steigers en rietkragen. Klein kunstaas is een goede manier om de rovers aan de haak te slaan. Daarnaast zijn wormen, steurgarnalen en vliegenlarven uitstekend vangende aassoorten. Omdat baarzen in scholen zwemmen is het goed mogelijk meerdere exemplaren te vangen in een relatief kort tijdsbestek. Op het open water kan je grote scholen baars tegenkomen van rond de kilo. Deze zeer agressief roofscholen zijn een ware “jackpot“ voor de visser. Er zijn verhalen bekend van vissers die vanuit een boot in het Lauwersoog gebied, binnen een uur tijd 30 kilo baars vingen op kunstaas en trosjes wormen. Dit onderschrijft ook de vraatzucht van de vis en de invloed van het aasgedrag door het jagen in scholen. Ook al hebben de vissen binnen een school geen honger, de aasnijd die wordt gecreëerd zal zorgen voor aanbeten. In Nederland geld er een gesloten periode voor baars, van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.

Paaigedrag

De baars is een erg smakelijke vis en in Europa word hij veel voor de consumptie gevangen. Het is echter wel zaak om meerdere baarzen voor de pan te vangen omdat er na het slachten weinig vlees over blijft. In Nederland is de gestreepte rover geen populaire panvis, dit door een (onterecht) imago van graterigheid. Persoonlijk vindt ik het aan te raden om grote baarzen, 40+ cm, terug te zetten omdat dit essentiële vissen zijn in de voortplanting van de soort. Een vis van die grote heeft een gigantisch paaivermogen en heeft al meerdere malen een succesvolle paai gehad. Paaien doet deze vissoort erg vroeg in het jaar, namelijk in maart/april. Voor het beginnen van het liefdesspektakel hoeft het water nog maar 8 graden te zijn. De eitjes worden gelegde in lintvormige slieren en 1 vis kan tot wel 200.000 eitjes afzetten.

Vistechnieken

Vissen op baars kan op verschillende manieren. Een goede methode en stekkeuze om mooie baarzen te vangen is het wintervissen in havens. Als het jaargetijde kouder wordt trekken vaak grote scholen witvis de havens binnen en de scholen baars trekken er achteraan. Ze liggen dan in scholen onder de steigers en boten waar ze met klein kunstaas goed te vangen zijn. Gebruik kleine shads en plugjes. Vis met kunstaasmaten van rond de 5 centimeter. Je kunt ook groter vissen maar de kans op mislukte aanbeten neemt dan toe. De baars kan het aas dan niet goed in de mond krijgen. Wanneer je systematisch de steigers afvist zal er altijd wel een aanbeet volgen. Wat zorgt voor spectaculaire drills!