Vastlood systeem karpervissen

De naam zegt het al, bij een vastlood systeem wordt er met een vast stuk lood aan de hoofdlijn worden gevist. In tegenstelling tot hele lichte systemen werkt deze techniek optimaal als je met een zwaar stuk lood vist. Wees hierbij absoluut niet bang en bindt gerust een stuk van 100 gram of zwaarder aan de lijn. Het advies is om zeker niet lager dan 80 gram te vissen, dan gaat het ”prik effect” verloren. Zelf vis ik bijna altijd tussen de 100 en 140 gram en in rivieren of grote kanalen, met veel scheepvaart, nog zwaarder, tot 200 gram. Een boot, om de lijnen uit te varen, is echter geen overbodige luxe. Inwerpen met zulke gewichten kan je hengel de helft korter maken.

Karperspullen

Op zoek naar karperspullen voor het vastloodsysteem? Bekijk dan het grootste en voordeligste aanbod karperspullen van Nederland:

Bekijk alle karperspullen voor het vastloodsysteem

Werking vastlood systeem

Het principe van een vastlood systeem werkt als volgt als je met bijvoorbeeld 140 gram lood vist. Wanneer een karper bij deze montage het haakaas opneemt, wordt de onderlijn strak getrokken. Als de karper vervolgens het hoofd draait/optilt om weg te zwemmen, komt er meer spanning op de onderlijn te staan, strekt deze en ”prikt” de karper zich aan de haak. De truc hierbij is de weerstand van het lood. Het zware bodemlood verschuift niet zomaar en de karper tilt het lood pas van de bodem als er 140 gram druk op de haak komt staan. Deze neerwaartse kracht zorgt ervoor dat de haak in onderkant van de bek prikt en de haak erin drukt. Hoe zwaarder je vist, hoe beter de karper wordt geprikt. Het is bij een vastlood systeem, mits niet te ver gevist, dan ook niet nodig op keihard aan te rammen. Rustig de haak zetten is meestal voldoende.

Onderlijn

Een korte onderlijn werkt bij deze montage het best. Hoe korter de onderlijn hoe sneller de vis is gehaakt. Daarnaast ga je het uitspuug reflex tegen omdat de vis al gehaakt is voordat hij de kans krijgt zich van het haakaas te ontdoen. Afhankelijk van het water en de mate van dressuur is vissen met een onderlijn van rond de 10 cm in vele gevallen goed. Mocht er sprake zijn van veel dressuur dan kan een rig van tussen de 5 en 8 cm goede resultaten opleveren. De onderstaande link laat mooi zien hoe effectief een GOED toegepast vastlood systeem is, zelfs als er met een slappe lijn wordt gevist:

Nog een aantal tips:

  • Dril voorzichtig wanneer je met zwaar lood vist om lossers te voorkomen.
  • Als je vaak aanbeten mist, verander dan van strategie en stap dan over op een vrijloop/semivrijloop systeem. De vissen heb het trucje door en gaan gooien met het lood.
  • Probeer eens met een langere hair te vissen.
  • Vis met haakaas dat bestaat uit een halve boillie en halve pop-up. Zo vergoot je de kans dat de vis het haakaas opneemt en schiet het als het ware in de bek van de karper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *