Penvissen

Penvissen, een van de meest actieve en spannende manieren van karpervissen. In tegenstelling tot de statisch vissen is het bij penvissen zaak om de karpers te zoeken en zo binnen korte tijd leuke resultaten te behalen. In plaats van lui voor de bivvy wachten op een aanbeet, is het lokaliseren van de karpers het belangrijkst. Vervolgens ga je proberen ze tot azen te dwingen. Het niet verschrikken van de vis is hierbij essentieel. Vertrouwde commando technieken komen hiervoor in aanmerking. Naar de waterkant tijgeren zal menig omstander verbaast doen toekijken. Het brengt echter wel gegarandeerd meer vis in het landingsnet!

Weet jij al precies hoe je moet penvissen en ben je op zoek naar de juiste visspullen voor een mooie prijs? Kijk dan eens rond bij het grootste aanbod visspullen van Nederland:

Penvissen? Bekijk het grootste aanbod penvis spullen van Nederland!

Hengel

Bij penvissen kun je een stuk lichter te werk gaan dan bij het vastloodsysteem. Het is niet nodig om 100 gram lood eenzelfde afstand de plas op te slingeren. Laat die 2.5 lb stokken maar in de schuur staan, alles daaronder komt in aanmerking, liefst zelfs minder dan twee lb. Een gewenste eigenschap van een penhengel is een soepele parabolische actie. De meeste vissen haak je onder de hengeltop en doordat er dan niet veel rek in de lijn zit, moet de hengel de meeste krachten opvangen van de vluchtende vis. Zorg daarom ook voor een molen met een goede slip, die vervolgens vrij licht wordt afgesteld. Doe je dit niet, dan gaat dit je vissen kosten. Heb je echt pech dan kost dit je hengels.

Lijndikte

Afhankelijk van de obstakels op de visstek kun je variëren van lijndikte. Zelf vis ik rond de 0.30 bij obstakels maar meestal lichter. Een goede visser moet tijdens de dril een vis blokken en sturen, in samenwerking met een goed afgestelde slip! Om de vissen te lokaliseren is een polaroid zonnebril een onmisbaar hulpmiddel. Heel belangrijk is dat je wel dat een coole zonnebril op hebt, zo`n wielrenner unit kan zeer schadelijk zijn voor het imago en scoort je alleen Duitse chicks….. met snor.

Hoe te vissen

Vis nooit verder dan een straal van 5 meter van je hengeltop, dit zal het effect bij het aanslaan en zetten van de haak gigantisch verminderen. Bij een lange lijnafstand van hengeltop naar dobber is de aanslag veel minder direct en is de kans groot dat de haak uit de bek van de vis schiet of hij het haakaas weer uitspuugt. De vis wordt immers niet automatisch geprikt en de visser moet de haak zetten. Een ferme tik recht omhoog of in tegenstelling tot de zwemrichting is in de meeste gevallen voldoende. Onder de hengeltop vissen is het credo!

Penvis dobbers

Iets wat vaak wordt onderschat is het belang van een goede dobber. Probeer eens een donkere dobber te kopen met een KLEIN oranje of geel puntje. Ik verbaas me met enige regelmaat over de feloranje, lichtgekleurde vuvuzelas van zogenaamde karperpennetjes. Er zijn kilometers aan pagina’s volgekalkt over de, te gebruiken camouflage braid, tube, hooklink, sliders, etc en dan ga je alsnog met een bijna fluoricerende lichtboei vissen? Nergens voor nodig, witvispennen in donkere kleuren volstaan prima. Denk hierbij aan natuurlijke verschijnselen zoals drijvende takje enz. Dit wekt minder argwaan en zal de vissen eerder laten overgaan tot aasgedrag.

Het aas

Bij het penvissen zijn er een aantal aassoorten die in het verleden goede resultaten hebben behaalt en in de toekomst nog voor vele mooie vangsten zullen gaan zorgen.

Maïs: Het nummer 1 aas voor penvissen op karper. Misschien wel het beste penvis aas met een zeer hoge instant aantrekkingskracht. Vooral in wateren met weinig dressuur wordt er met maïs goed gevangen. Denk hierbij aan kanalen, poldersloten en vijvers. Voordelen van maïs zijn:

 • Het is goedkoop, dus uitermate geschikt om mee te voeren!
 • Hoge instant aantrekkingskracht.
 • Makkelijk op de haak of op een hair te bevestigen. ( maatje 8, 10 of 12)
 • Er zijn goede imitatie maïskorrels op de markt, waarbij het afsnoepen door witvis tot een minimum wordt beperkt.
 • Goed te combineren met hennep, ook een top voer!

Mooi voorbeeld van penvisactie onder de top:

4 Responses to Penvissen

 1. tony kreleger schreef:

  Toppie vis zelf alleen maar op karper

 2. tom schreef:

  vet filmpje vis zelf ook met pen op karper
  gr. tom

 3. tom schreef:

  vet filmpje ik vis zelf ook met pen
  gr. tom

 4. Peter Davidsz schreef:

  Leuke filmpje!
  Spannend om te zien, geeft ook duidelijk weer dat je dicht bij je top prima kunt aanslaan.

  Hartelijke groet,

  Peter Davidsz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *