Op deze pagina willen wij enige informatie verschaffen over de bereiding van partikels. De reden hiervoor is, dat bij verkeerd gebruik partikels schadelijk voor de karper kunnen zijn, en dat willen we natuurlijk niet!
Blikmaïs
Mais uit de supermarkt is een aassoort die zelfs zonder introductie vlot door de karperpopulatie wordt geconsumeerd, zelfs in de winterperiode. Het aas is bovendien kant en klaar zodat het zonder enige voorbereiding inzetbaar is. De prijs van een blikje ‘sweetcorn’ ligt relatief hoog. Megablikken kan men aanschaffen tegen een voordeligere prijs. Na opening neemt men de benodigde hoeveelheid korrels terwijl het overschot opnieuw gebruikt kan worden na een tijdje diepvriesarrest. Groot nadeel van deze zachte korrels is hun witvisgevoeligheid. Wanneer met de pen gevist wordt blijkt blikmaïs een aas met stipnotering.
Kippenmaïs
Deze partikel is goedkoop en bovendien eenvoudig te bereiden. Na een voorweekperiode van minimaal 36 tot 48 uur dienen de korrels, afhankelijk van de gewenste zachtheid, een half uurtje op een laag vuurtje te pruttelen, omdat bij fel koken de graantjes openbarsten. Eventueel kan je ook nog basterdsuiker en/of flavour toevoegen tijdens het weken. Als je de maïs niet weekt en kookt, dan kan de maïs uit gaan zetten in de darmen van de karper, en dat zorgt voor de nodige problemen. De karper kan er zelfs dood aan gaan.
Tijgernoten
De tijgernoten groeien net zoals een aardappel onder de grond. Boven de grond staat alleen een soort gras. Maar wat er onder de grond gebeurd daar gaat het om…. Tijgers, kampioen der partikels?
Aardamandelen -Cyperus esculentus- Deze noten zijn beter bekend als tijgernoten. Het zijn de vruchten van een grasachtig gewas. Tor op de dag van vandaag wordt het hoofdzakelijk geteeld in de landen rondom de Middellandse Zee. Hieruit winnen ze een spijsachtige olie. In Spanje maakt men van de sappen een melkachtig drankje, dat je kunt proeven in bijna elke café in Spanje. Tijgernoten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Je vindt ze nu ook in Zuid-Europa, West-Afrika, India, Egypte en Brazilië. Tijgernoten kunt u prima zelf kweken en oogsten. Dit kan zowel buiten in de volle grond als in bloembakken op het balkon. De plant voelt zich het lekkerst in humusrijke grond. Planten moet gebeuren in april (liefst 24 uur laten weken en vervolgens een maand laten kiemen in een potje of bakje bij kamertemperatuur) en oogsten in de herfst.
Bereidingswijze
Het is erg belangrijk dat u de tijgernoten eerst minimaal 48 uur laat weken, dat wil zeggen: de tijgernoten minimaal 48 uur in een emmer volledig onder water. Eventueel suiker toevoegen voor een nog zoetere noot. Daarna nog minimaal een half uur tot een uur laten koken. Doet u dit niet, dan kan de karper problemen aan het spijsverteringskanaal krijgen. Koken en weken dus. Na het koken de tijgernoten laten afkoelen, en 3 tot 5 dagen laten staan. Hierdoor wordt het kookwater langzaamaan zeer slijmerig. Zodra dit het geval is dan zijn de noten klaar voor gebruik. Het slijmerig worden van het kookwater komt doordat de suiker uit de noten vrijkomt. Zodra de noten klaar zijn kan je ze eventueel in porties invriezen.
Voordeel is dat ook het slijm bewaard blijft. Indien je de tijgernoten in bevroren toestand voert, zal het slijm langzaam ontdooien en de karper lokken. Je kunt ook tijdens het koken een flesje Oudbruin toevoegen en een klein beetje zout(niet teveel). Je hebt dan een killer van een partikel die je veel vis op de kant zal brengen
Tijgernoten zijn ook kant en klaar verkrijgbaar in blik, en bij Raven zag ik ze in een plastic fles.
Hennep
Hennep is vooral bij witvissers zeer populair maar wordt bij karpervissers meestal vergeten. Dat is jammer, want de karper is verzot op hennep. Hennep is echter moeilijk als aas te gebruiken omdat de zaadjes te klein zijn om aan een haak te prikken. Daarom wordt hennep vaak gebruikt in lokvoeders, maar ook een handjevol hennep op je visstek kan wonderen doen. De hengelsportzaak heeft over het algemeen 2 soorten: gewone en gemalen hennep. De gewone hennep moet eerst 12 uur weken. Daarna moet de hennep nog ongeveer 20 minuten gekookt worden.
Breng de voorgeweekte hennep in ruim water tot tegen het kookpunt (95-98º), en houd dit zo tot de witte kiemen zichtbaar worden .Dan is de hennep klaar voor gebruik.
Het heeft geen zin en is zelfs verkeerd om smaakmakers of geurende producten aan hennep toe te voegen. Het is juist de weeïge geur en specifieke smaak van de hennep die de vissen zo bijzonder aantrekt. Hennep moet Hennep blijven!.
Gekookte hennep is een hele tijd te bewaren in de koelkast. Wil men steeds beschikken over een portie hennep, dan kan men kleine hoeveelheden invriezen. Voor het vissen laat men de hennep langzaam ontdooien. In de hengelsportzaken wordt ook gekookte hennep in blik verkocht. Toch moet worden gezegd dat versgekookte hennep nog altijd het beste is.
Beste Medevissers,
Hoe bewaren jullie je tijgernoten? Ik heb noten gekocht op een online website (www.tijgernotenkopen.nl)
Deze noten zijn zo erg gaan slijmen dat ik niet goed weet of ik ze nou moet invriezen of niet. Hoe bewaren jullie je tijgernoten? Of kan ik ze gewoon buiten de koeling een maand laten staan? Ik vertrek namelijk over drie weken naar frankrijk
Alvast bedankt!
Ik week en kook kippevoer en tijgernoot na 24 en de ander 48 uur weken. dat bevalt me prima. bij tijgernoot doe ik alleen wat donkerbruine suiker en wat tuttifruity flavour en dat vangt uitstekend. Bij kippevoer doe ik ook wat suiker. Alles slijmt lekker en inderdaad vries ik alles in als platte matjes in herafsluitbare vrieszakjes, prima. Yrouwens ipv hennep gebruik in ontkiemde gort. Is goedkoper en heeft hetzelfde effect, is helaas nog niet zo erg bekend.
groetjes en bedankt voor jullie artikelen, ik steek daar veel van op.
Bob
Almere
Bedankt voor je reactie! Ik hoop dat het ook mooie vissen opleverd!
Niek
ik voer altijd met hennep zeker op kanalen blijkt het het beste lokvoer voor karpers te zijn