Rodpods

Een rodpod is in de visserij ongeveer hetzelfde als een camera statief voor de fotografie. De rodpod ondersteunt niet alleen de hengels, maar ook de elektronische beetverklikkers en eventuele swingers. Daarom moet deze stevig en robuust zijn. Rodpods zijn vaak gunstiger dan de bank sticks omdat ze kunnen worden gebruikt op zowel een zachte als harde ondergrond en omdat ze volledig opzichzelf staan. Banksticks moeten over het algemeen in de grond worden geslagen/geduwd en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. In sommige gevallen met een harde bodem is dit soms helemaal niet mogelijk. Dan is de rod pod ideaal! Bij het kiezen van een goede rodpod zijn er veel dingen om op te letten, zoals:

Materialen

Rodpods kunnen worden gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Aluminium is niet de meest duurzame soort van metalen en het kan gemakkelijk buigen als er niet professioneel mee omgegaan wordt. Het is echter zeer licht waardoor het ideaal is voor de zwervende karpervisser of degenen die de voorkeur geven aan weinig gesleep met visspullen. Roestvrij staal is sterk, duurzaam en is goed bestand tegen de slechtste weersomstandigheden. Het nadeel van roestvrij staal is dat het erg zwaar is en dus niet de ideale optie voor de visser die snel en zonder veel moeite wil vissen. Het grote voordeel van roestvrij staal is dat het stevig staat en dat de vis niet snel je hele visuitrusting het water in trekt (maar een goede visser heeft natuurlijk altijd de slip ingesteld 😉

Gewicht

De meeste karpervissers pakken het groots aan en laten niets aan het toeval over. Vele tassen en accessoires gaan mee voor een nachtje aan de waterkant en daarom is het soms noodzaak te investeren in lichte materialen. Zoals hierboven vermeld is aluminium lichter dan roestvrij staal, maar het is echter niet zo sterk of duurzaam, dus er moet een afweging tussen kracht en gewicht gemaakt worden. Sommige vissers zijn nog niet bekwaam in de karpervisserij en daardoor zal een meer duurzame rodpod hun voorkeur trekken. Terwijl anderen karpervissers voor een lichtere zij het zwakkere rodpod kiezen. Maar natuurlijk is dat voor iedere individuele visser anders en vóór de aankoop van een rodpod moeten alle hengelaars overwegen in hun eigen behoeften en eisen.

Welke maat?

Rod pods komen in vele verschillende maten voor. Sommige rod pods zijn klein en houden de staven ongeveer 15 centimeter van de grond op volle uitbreiding. Andere rodpods zijn echter enorm en zal de middenstaaf een meter of meer van de grond afkomen, het merk Amiaud Peche is hier een goed voorbeeld van waarbij het vaak word gebruikt voor grote openbare wateren of rivier vissen.

Beschikbaarheid van reserveonderdelen

Ongeacht hoe voorzichtig een visser met zijn materiaal omgaat kan het natuurlijk voorkomen dat de visuitrusting beschadigd raakt. Of het nou beschadigd wordt tijdens het transport of dat de visser in al zijn haast struikelt over zijn materiaal, er komt vaak een moment dat de rodpod beschadigd. Daarom is het als karpervisser van belang, om te zorgen voor een volledig assortiment van reserveonderdelen, als de desbetreffende rodpod wordt aangeschaft.

Accessoires

Met het oog op het behoud van de levensduur van een rodpod, is een bij behorende tas essentieel. De meeste fabrikanten leveren hun rodpod met eigen tas, die is aangepast op hun eigen assortiment en de pasvorm is over het algemeen perfect. Er bestaan op de markt voor rodpods bijna geen algemene tassen, zoals bijvoorbeeld voor onze hengels. Sommige fabrikanten produceren geen specifieke rodpod tassen, wel maken ze foudralen waar de eventuele hengelsteunen in kunnen. Maar de meeste rodpods passen domweg gewoon niet in je foudraal en daar heb je dus echt een specifieke tas bij nodig. Behalve de rodpod zelf, heb je ook je beetmelders en swingers, die verdienen natuurlijk ook de juiste bescherming.

Kosten

Sommige vissers kunnen dieper in de buidel tasten dan anderen. Deze gelukkige mensen kunnen het zich vaak veroorloven een meer gespecialiseerde rod pod aan te schaffen. Er zijn rodpods voor elk budget beschikbaar en alleen omdat een bepaalde rodpod goedloper is, hoeft dat niet betekenen dat deze minder vangsten zal opleveren. Er zijn veel goedkope rodpods te koop die als echte rommel mogen worden beschouwt. Het kopen van een goedkope rodpod moet worden vermeden omdat je vaak een dief bent van je eigen portemonnee. Goedkopere rodpods gaan over het algemeen sneller stuk, dus zal je vaker een nieuwe moeten aanschaffen. Ga daarom altijd voor de beste rodpod die je op dat moment kunt veroorloven.

Met zoveel rodpods op de markt is het belangrijk om precies te noteren wat je wensen zijn en een korte lijst van producten te bedenken. Doe daarom wat onderzoek en lees de recensies van bepaalde rodpods of neem deel aan enkele van de vele forums en vraag aan andere karpervissers om hun mening omtrent jou keuze. Als de desbetreffende rodpod niet aan de eisen voldoet, zullen collega karpervissers hun oprechte mening geven over deze rodpod. Het is ook belangrijk om eens naar de winkel of een beurs te gaan om een kritische blik te werpen op de rodpod van jou wensen. Controleer de rodpod op de juiste maat, het juiste gewicht en dat de rodpod instelbaar is. Vraag de winkelier om de ropdod aan u te tonen en eventueel in elkaar te zetten en kijk of de bij behorende tas goede bescherming biedt. Het aanschaffen van een goede rod pod in combinatie met goede verzorging, zal er voor zorgen je rod pod jaren mee gaat.