Karper rigs

Onderlijnen knopen is een vak apart en een belangrijk onderdeel van het karpervissen. Wat je ook voor visuitrusting hebt, de laatste paar meters lijn zijn veruit het aller- belangrijkste. Of je nou met een bonenstaak van twee tientjes vist of een handgemaakt sprietje van 1000 euro, de onderlijn en het hakingsmechanisme bepalen het wel- of niet vangen. De karper rig is dan ook een veel besproken onderwerp binnen de karpervisserij en continu evoluerend onderdeel van de sport. Binnen dit veld van expertise is de laatste paar jaar een revolutie ontstaan door het gebruik van onderwater camera`s. Een belangrijk fenomeen dat werd waargenomen was het kopschudden van een gehaakte vis, waarbij karpers zich vaak van de haak ontdeden zonder dat de visser het door had. De karper werd soms gehaakt en onthaakt zonder een piepje op de beetverklikker. Een ander opvallende ontdekking was dat karpers heel veel moeite hadden met het opnemen van snowman-rigs waardoor het vissen met een pop-up in een keer in een geheel ander daglicht kwam te staan. Karper onderlijnen zijn dan ook een veel besproken onderwerp

Bij dit onderdeel van ikvis.nl zullen we zoveel mogelijk karper rigs beschrijven en daarnaast vertellen in welke situatie je het best met welke karperrig kan vissen. Welke haken je kunt gebruiken en welke onderlijn materialen. In veruit de meeste karperwateren voldoen standaard karper rigs uitstekend en zal er vis op de kant komen. Voor sommige vissen moet er echter wat meer moeite worden gedaan en zullen de standaard karper onderlijnen niet voldoende zijn. Hoe erger de dressuur op een water des te meer vissen dit gedrag vertonen. Het is nu aan de visser om iets nieuws te bedenken. Gelukkig zijn er een aantal bewezen karper rigs die in alle wateren kunnen worden ingezet en dressuur doorbrekend werken.

De Standaard Rig

Dit is de meest basic rig en is geschikt voor het overgrote deel van alle wateren. Deze rig is een gewone gevlochten onderlijn in combinatie met een maat 6 of 8 haak. Lees verder over de standaard rig.

Combi Rig

De naam zegt het al, de ‘combi’ staat voor het combineren van twee soorten lijnen. Zo is het althans begonnen. Door de combinatie van die twee lijneigenschappen bij een gecoate onderlijn, wordt dit ook een combirig genoemd. Lees verder over de combi rig.

Stiff Rig

Deze karper rig lijkt heel erg op de standaard rig, het verschil zit hem echter in het stijve onderlijn materiaal. Lees verder over de stiff rig.

Bananen rig

De bananen rig is speciaal is ontwikkeld zodat de karper, ondanks kop schud bewegingen, de haak niet goed kan loswrikken. Lees verder over de bananen rig.

Helikopter rigs

De helikopter rig is het beste te gebruiken voor verre werpafstanden op wateren met een zachte bodem.  Lees verder over de  helikopter rig.