Karperlijn

De karperlijn die je op de spoelen gaat zetten is erg belangrijk, over het algemeen heb je drie keuzes: nylon, mono en gevlochten lijn. In dit artikel beschrijven we de verschillende karperlijnen en geven we tips over de aanschaf hiervan.

Tip voor het aanschaffen van karperlijnen

Sta je op een punt om nieuwe lijnen te kopen? De gemiddelde visser gaat hiervoor nog steeds naar de viswinkel op de hoek, die heeft echter vaak een beperkt aanbod en is nog stukken duurder ook! Inmiddels zijn er een aantal kwalitatieve webwinkels met een aanbod waar je u tegen zegt. Raven is en blijft hiervan toch de beste! Bekijk daarom, voordat je de lijnen gaat aanschaffen, het online aanbod en bespaar al snel vele euro’s:

Bekijk alle (scherp geprijsde) karperlijnen!

Elk van deze lijnen heeft zo z`n voor en nadelen want de eigenschappen kunnen sterk verschillen.

Mono karperlijnen

Te beginnen met mono karperlijn, deze lijnen hebben een dunnere diameter en sterkere trekkracht daarnaast heeft het meer rek dan gevlochten lijn. Een goed alternatief is bijvoorbeeld een goede kwaliteit fluorcarbon hoofdlijn. Fluorocarbon karperlijn is meer slijtvast en heeft aanzienlijk minder rek dan mono karper lijn. Vooral in situaties met veel obstakels kan een mono lijn met weinig rek uitkomst bieden. Echter moet nooit  de vangstgarantie het van de karperveiligheid winnen. Al kun je met een mono lijn met weinig rek van ongeveer 5% goed contact houden met de vis.

Gevlochten lijnen

Je kunt ook kiezen voor gevlochten karper lijn , dit zijn goede lijnen simpelweg om het feit dat deze lijnen een absoluut nulpunt aan rek hebben en daarnaast is de slijtvastheid is ongelooflijk. Het probleem met gevlochten lijn is dat je het moet behuizen waneer je het gaat gebruiken, dit om de flanken van de vissen te beschermen. Daarnaast kun je een zachte leader gebruiken om insnijden tegen te gaan. Wij zijn geen voorstanders van gevlochten hoofdlijnen maar in sommige situaties kan je niet anders. Voorbeelden hiervan zijn wateren met veel obstakels. Direct contact en elke meter lijn zijn dan cruciale factoren bij elke dril. Daarnaast kan je aas worden opgepakt en zelfs worden verplaatst terwijl jij geen piep op je beet melders krijgt. Met gevlochten hoofdlijn voorkom je dit soort situaties en geef je de karpers beduidend minder speelruimte. Ook op grote afstanden is een gevlochten hoofdlijn de uitkomst voor vissers

Nylon karperlijn

Nylon heeft de meeste rek van alle genoemde karper lijnen en dat merk je meestal ook. Daarnaast is het echter een goede en betrouwbare karperlijn, waar al jaren lang karper aan wordt gevangen. In de meeste wateren kun je hiermee uitstekend uit de voeten. Diameters van tussen de 0,28 en 0,40 zijn het best te gebruiken.

karperlijn