Karpertenten zijn een essentieel onderdeel van je karper visuitrusting. Vooral als je in de nachtelijke uurtjes wil gaan vissen, of gedurende een langere periode. De meeste karpertenten zijn echter niet goedkoop, dus je moet er voor zorgen dat de desbetreffende tent aan alle eisen en functies voldoet. De aanschaf van een karpertent is een diepte investering. Naast het lekker bedenkt kunnen overnachten houdt het de regen tegen. Je het 1 mans bivies, 2 mans bivies en zelf voor hele gezinnen zijn er tegenwoordig karpertenten verkrijgbaar. Denk hierbij aan extreem lange sessies.
Karpertenten kopen
Het kopen van een karpertent is een dure aangelegenheid. Oriënteer daarom altijd goed voordat je daadwerkelijk een tent aanschaft, waar je je precies op moet orienteren en welke aspecten belangrijk zijn lees je verder in dit artikel. Weet jij echter al precies wat je wil of wil je rondkijken tussen het grootste aanbod visspullen van Nederland (dus ook karpertenten). Neem dan eens een kijkje op Raven.nl:
Karpertent kopen? Bekijk het grootste aanbod van Nederland!
Aankoop tips voor karpertenten
Vóór de aankoop van een karpertent is het verstandig om eens de lokale wateren te bezoeken en daar om je heen te kijken of er vissers zijn die een karpertent hebben. Vraag of je even een kijkje kunt nemen in de tent, dat geeft je een goed gevoel van de ruimte die je nodig hebt voor al je vis(karper)spullen.
Ook kun je vragen stellen aan mensen die ervaring hebben met de karpertent. Je zult vaak nog wat goede tips en adviezen krijgen over waar je op moet letten bij de aankoop van de jouwe. Onder de karpervissers is de verbroedering groot en de meeste zullen je ook graag willen helpen. Een andere tip is om je te laten adviseren door de plaatselijke hengelsport winkelier. Merken zoals JRC, Fox en Trakker zijn algemeen verkrijgbaar.
Je kunt ook eens een visbeurs bezoeken. Omdat hier vaak veel verschillende karper tenten zijn opgezet die je zou kunnen uitproberen. Niet door erin te gaan slapen, maar je begrijpt de gedachte erachter. Ook krijg je dan verkopers te spreken die vertellen over hun product. Je hoort dan waarschijnlijk alleen maar de voordelen, omdat de verkoper van de desbetreffende tent graag zijn product wil verkopen. Daarom is het beste om andere karpervissers te vragen naar de voor en nadelen van een karpertent
Kwaliteitseisen karpertent
Een belangrijk punt om op te letten is dat de karpertent waterdicht is. Naast dat hij waterdicht moet zijn,moet het materiaal ademend zijn,zodat er geen condens binnen kan komen tijdens het opbouwen. Vooral als de tent helemaal is afgesloten wil je lichaamswarmte voor condens zorgen. Wakker worden met druppen in je nek is geen pretje. Laat je daarom goed adviseren over het tent doek. Het zwakke punt van de meeste karpertenten zijn de naden, bekijk altijd of deze goed zijn gestickt. Ga altijd voor een kwaliteitstent, bijvoorbeeld een van de grotere sportvis merken. Mocht je een tweedehands tent gaan kopen, kijk dan naar de slijtplekken aan de voorkant.
Een karpertent moet makkelijk en zonder teveel poespas opgezet worden, dit zal je veel ergernis besparen. Het is mij menig maal gebeurt dat ik bij aankomst op de visstek in een regenbui de boel moest opzetten. Een makkelijk op te zetten tent scheelt dan veel ellende. Let ten alle tijden op de naden en de gedeeltes van de tent waar de stangen doorheen moeten. Als de naden zijn afgeplakt, nadat de panelen aan elkaar zijn gezet zul je niet wakker worden in een natte slaapzak.
Karpertenten moeten geschikt zijn voor zowel de zomervisserij als de wintervisserij en moet allround kwaliteiten bezitten. Daarnaast kan je ervoor kiezen om een winterskin aan te schaffen. Deze zal in de vroege lente en herfst veel plezier opleveren. Doordat er een luchtkamer tussen de twee doeken wordt gecreëerd ben je lekker geïsoleerd tegen de natuur elementen. Een ventilatieruimte met gaas zal zorg dragen voor een goede luchtcirculatie. Dit niet alleen omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid, maar ook omdat je als fanatieke karpervisser altijd je top fit en scherp bent bij de dril van misschien wel je record vis.