Karpermolens

Bij het karpervissen speelt de karpermolen een belangrijke rol. Naast de traditionele functie van het geven en inhalen van lijn heeft een karpermolen een essentiële functie bij de aanbeet van de vis. Daarnaast word de slip gebruikt bij het dempen van de vis als de hengel zijn kromste punt heeft bereikt. Vandaag de dag zijn karpermolens in alle soorten en maten verkrijgbaar. Sta je op een punt een karpermolen aan te schaffen? Bekijk dan het grootste en vaak ook voordeligste aanbod van karpermolens van Nederland (en bespaar al snel tientallen euro’s):

Bekijk direct het grootste aanbod karpermolens!

Dit artikel geeft een overzicht waar je op moet letten en welke eigenschappen een goede karper molen moet hebben.

Zo zagen molens er vroeger uit

Goed om mee te beginnen is de statement dat een molen naast functioneel ook in balans met de hengel moet zijn. Dat betekend geen kleine molens aan de karperhengel verbinden of zo`n gietijzeren unit waar je overgroot opa vroeger mee op kabeljauw ging vissen. De regel is dat de balans in je hengel, wanneer je balanceert op je vinger, rond je molen of daar vanaf 10 centimeter richting de hengeltop moet zitten. Dat vist prettiger en voelt vertrouwelijker tijdens de dril en het uitwerpen. Daarnaast moeten ze er natuurlijk ook een beetje mooi uitzien, betaal toch geen honderden euro`s voor een lelijk stuk rommel!

Baitrunners

Voor de beginnende karpervisser is een baitrunner het meest voor de hand liggende instap model. Deze molens zijn perfect te gebruiken bij het vissen met een vastlood systeem door de vrijloop modus. Op een baitrunner zit een dubbel slip systeem, zowel aan de voorkant als de achterkant van de molen. Door het omschakelen van een schakelaar wordt er gewisseld van slipsysteem. Hierdoor kan je de molen met door 1 handeling van vrijloop naar strakke slip modus en visa versa. Een nadeel van dit systeem is dat de molen minder robuust is en nog wel eens de geest wil geven na intensief gebruik. Opzoek naar een goede baitrunner? Koop dan een molen van 75 euro of hoger en ga voor een van de grotere merken, shimano, daiwa, okuma etc.

Karpermolen

Deze karper molens zijn in de regel wat robuuster en worden door de ervaren karpervissers graag gebruikt. Dit heeft een aantal redenen: Molens met een enkele slip hebben bij goede modellen een grotere lijncapaciteit, een kwalitatief betere slipsysteem en een grotere inhaal capaciteit per omslag. Aanslaan moet nu echter wel met de hand op de slip. Enkele top modellen zijn de Shimano techniums en de Daiwa tournament serie. Bedenkt wel dat deze karper molens niet goedkoop zijn en vooral voor het lange afstandvissen worden gebruikt. Natuurlijk gaan ze wel een hele tijd mee wanneer goed onderhouden.