Kanaalvissen

Karper vissen op het Kanalen rivieren

Er wordt mij wel eens gevraagd hoe te vissen op een kanaal of rivier. Waar moet ik ingooien, hoeveel moet ik voeren. Dit zijn vragen waar je eigenlijk geen goed antwoord op kan geven omdat het per kanaal of rivier, sterker nog, per stek op een kanaal of rivier kan verschillen. Ik vis zelfs wel eens op een rivier waar instant vissen geregeld vis oplevert. Niks voorvoeren, alleen op dat moment en toch je vissen vangen. De persoon die mij die vraag dan stelt kan ik alleen maar sturen en verder moet hij of zij het toch echt zelf ondervinden. Het enige waar ik wel duidelijk over kan zijn is dat je standvastig moet zijn en een goed doorzettingsvermogen moet hebben.

De lek
Daarom vertel ik dus een stuk uit eigen ervaring, die ik opgedaan heb op deze wateren en mij geregeld vis heeft opgeleverd. Het is geen verplichting om het eens te zijn met mijn bevindingen, omdat iedereen zijn ding op een andere manier ervaart. Zelf vis ik op het moment op een drietal rivieren en een drietal kanalen. Ook ben ik geregeld te vinden op de randmeren. Eén van die rivieren is de Lek. Hier ben ik op jonge leeftijd begonnen met het vissen op de rivier. De Lek lag voor mij toen der tijd op fietsafstand van waar ik woonde. Die tijd staat mij als de dag van gisteren in het hoofd gegraveerd. Wat een blanks heb ik toen opgelopen. Uren en uren gezeten en niks mogen vangen. Ja, pannenkoeken, maar daar kwam je niet voor. Weer met de fiets over de dijk naar een andere plek. Joop Zoetemelk was er toen niks bij. Zelf bollen draaien om kosten te drukken, want al het geld van mijn krantenwijk ging er aan op. Ik wist zeker dat ze er zwommen.

Uiteindelijk begon ik het door krijgen, toen ik een logboek ging bijhouden. Stroming, wind, temperatuur van zowel van het water als buiten. Eigenlijk het standaard logboek. Voor mij waren vooral de stroming en die rivierkrokodillen een hele opgave om mee om te gaan. Ook kent de lek eb en vloed.(Het is me een keer overkomen dat ik viste op een meter water en ik in de ochtend uit de tent kwam en voor mij mijn montage tussen de bollen zag liggen).

Mijn eerste vissen wist ik te vangen tussen de echt langgerekte pieren en doodlopende wateren in de uiterwaarden. Hier deed ik aan storten. Duivenvoer en schapenbix waren ideaal, ook omdat het lekker goedkoop was en is. Dit ging in combinatie met de zelfgemaakte bollen. Dat storten gebeurde altijd met opkomend water, dan stroomde het voer de uiterwaarden in, in plaats van de rivier op. De eerste vissen die ik ving waren roofblei en gigantische windes. Snoeiharde runs met 250 gram lood. Tot op een ochtend de pieper heel rustig afliep. Na aanslaan dacht ik dat ik vast zat aan iets wat langzaam met de stroom mee werd genomen. Ik deed mijn ogen dicht en concentreerde me op de hengel en de lijn. Ik voelde toch een beweging wat volgens mij alleen van een vis kon zijn. De brute kracht bleef met gemak doorzwemmen. Alles ging op slot en opeens draaide de vis in met een ruime cirkel naar mij toe. Zelf ben ik tot mijn middel in het water gaan staan. Mijn hart ging te keer als of ik 20 meter had hard gelopen. Een karper. Na een goeie drie kwartier schepte ik de vis en op de mat zag ik dat de vis een andere bouw had dan de vissen op de putten en sloten. Eén bonk spieren en een roerijzer zo groot. Ook was de vis lang gerekt. Een echte zwemmer, 24 pond was deze. Wat een kick. Ik was helemaal verkocht.

Kanaal Karpers
Een ander water waar ik vis is de Hollandse IJssel. Dit is een gekanaliseerde rivier die van de IJssel naar het Merwedekanaal loopt. Hier zocht ik ook weer naar zijtakken, die op verschillende plaatsen te vinden zijn. Bruggen en dukdalven waren ook favoriet. Op deze locatie ben ik in de zomer en najaar wel te vinden. In het voorjaar kan de Hollandse IJssel gigantisch hard stromen en is het niet te doen om iets op te bouwen. Die plekken heb ik ook gevonden door veel uren langs de waterkant door te brengen zonder te vissen. En daarnaast ook eens je geluk te beproeven op een plek waarvan je denkt dat het wat kan zijn. Op de Hollandse IJssel vis ik bijna altijd onder de eigen kant. Daardoor heb je weinig last van boten en stroming die je lood kunnen verplaatsen, het water is hier immers niet zo heel breed. voordeel. Daarbij heb je veel directer contact met de vis.

Op de stukken waar ik tegen de dukdalven aan vis, heb ik mijn slip strakker staan dan normaal. Wel zo, dat ie nog wel wat mee kan nemen voor registratie, maar te weinig om achter de palen te duiken. Wat voeren betreft op de Hollandse IJssel, het varieert regelmatig. Op bepaalde gedeelten voer ik ontzettend weinig, maar wel grof voer. Dit levert dan ook zo zijn vissen op. Op andere gedeelten voer ik weer meer omdat de aanwezigheid van andere vissen heel hoog ligt.

Het Amsterdam Rijn Kanaal
Ik verhuisde van IJsselstein naar Nieuwegein waar ik op loopafstand van het Merwedekanaal kwam te wonen en op mijn fiets naar het Lekkanaal kon fietsen. Ik viste geregeld op de kruising van het Amsterdam Rijn kanaal met het Lekkanaal. Daar heb ik mooie vissen gevangen. Ook hier keek ik weer naar inhammen onder bruggen of lange aanlegpieren voor schepen, water in-en uitlaten. Daarnaast probeerde ik de structuur van de bodem te achterhalen.

Het Kanaal stroomt namelijk ontzettend en als er zo’n krokodil met zand voorbij komt, dan lijkt het wel als of het gedeelte tussen jouw kant en de boot helemaal vacuüm trekt. En als je zo’n oneffen bodem hebt, blijft er altijd wel wat liggen achter van alles en nog wat. Ook hier stort ik voer op een afstand van 100 meter. Een ruime voerplek dus en maximaal 2 meter uit de kant, op het open water dan. Ga je zijtakken opzoeken, dan is het weer een ander verhaal. Ook hier geldt, je vastbijten en niet opgeven. Ook een logboek is dan weer ontzettend handig. Die gebruik ik overigens overal waar ik denk regelmatig terug te komen.

Materiaal kanaalvissen
Wat materiaal betreft, vis ik niet anders dan anders. Een 2,5 ponds hengel volstaat prima en mijn lijn varieert tussen de 0,30 en 0,35. Mijn keuze wat onderlijn betreft, is de stifrig. Ik kies voor een stijve onderlijn vanwege de stroming. Met soepele onderlijnen zat mijn systeem in het verleden geregeld door de war en daar heb ik nu geen last meer van.

Nog een tip, ga voor je je stek gaat bevoeren, eerst een kijken wat er aan obstakels liggen waarop je de vis kan verspelen. Ook hier heb ik een mooi voorbeeld van. Op één van de kanalen hadden mijn vismaat en ik een tweetal vissen verspeeld. Vastgelopen. We dachten dat we de stek goed hadden gecontroleerd, maar je weet het, in dit soort wateren gooien ze van alles er in. Gewapend met een stuk touw en een soort van anker gingen we slepen en bleven inderdaad hangen. Het touw hadden we aan de trekhaak geknoopt en jawel, een scooterframe kwam naar boven. Je verbaast je hoe goed een karper zijn water kent en dus weet waar hij heen moet zwemmen.

Dit artikel is geschreven door Rolff van Ewijk, testvisser Flevo Baits.

7 Responses to Kanaalvissen

  1. Quinty schreef:

    Hey ik wil weten welke vuisten je kunt tegen komen in het kanaal in t zand ga zo vissen. Als je een mailtje wilt sturen alvast bedankt groetjes quinty

  2. jelle kemkes schreef:

    hey…
    ik zou graag willen weten waar je goed kunt karper vissen in IJsselstein, ik heb al heel vaak geprobeerd maar heeft niks opgeleverd. ik zou graag een reactie willen
    met vriendelijke groet jelle kemkes.

  3. Nick schreef:

    Waar kun je grote en mooie karpers vangen in Tilburg
    Stuur ff een mailtje
    Met vriendelijke groet Nick

  4. Nick schreef:

    En mooie karpers trouwens die je hebt gevangen

  5. Nick schreef:

    Waar kun je dan mooie karpers vangen in Tilburg stuur even een mailtje
    MVG.Nick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *