Boilies maken

Wie kent ze niet, die ronde voerbollen. Ikvis.nl vist met Flevobaits! Sinds enkele jaren een begrip binnen de karperwereld, door middel van dit artikel geeft Flevobaits je een kijkje in de eigen keuken.

flevobaits

Het maken van bolies is veel en lastig werk! Alles plakt en stinkt een uur in de wind. De thuisdraaiers, die nog met bolieplanken draaien, sterven uit. Steeds vaker wordt een boliemachine aangeschaft, echter vaak van slechte kwaliteit. Wij van Flevobaits draaien op zeer professionele machines. Bijna alles is door ons zelf vervaardigd.

Wat heb je nodig om bolies te maken?

Een basismix, bestaande uit bijvoorbeeld maïsmeel, griesmeel, sojameel, tarwe volkoren, diverse soorten vogelvoer, kruiden, Robin Red, flavours, oliën, zoetstof, zout, enz. De lijst kan wel zo’n 101 ingrediënten bevatten, die gebruikt kunnen worden om bolies van te maken. Zo is er onder andere de Crab bolie, met maïs, gries en soja. De Vismeel bolie, met o.a. haring-sardinemeel, LT-vismeel en trouvit. De Birdfoordbolie, die vol zit met een goed soort vogelvoer, zoals Ce-De van Sluis.

Als de samenstelling is bepaald, moet dit eerst zorgvuldig worden gemengd. Zelf gebruik ik daar een betonmolen voor, deze zorgt ervoor dat alles goed door elkaar gehusseld wordt. Afgezien van de mix, gebruiken we verse eieren of eipoeder voor het maken van het deeg. Als eivervanger kan er eventueel bloedplasma gebruikt worden. Zelf gebruiken we voor onze eigen boilies altijd verse eieren van de boer.

Bij het gebruik van verse eieren, moeten er 7 of 8 eieren per 1 kilo droge mix gebruikt worden. Breek deze eieren in een ruime kom ,voeg eventueel zoetstofzout of flavour toe. Bij het maken van een Vismeelbolie, gaat er ook nog 1 ml visolie per ei bij de mix. Sojaolie is ook een mooi product om te gebruiken bij het maken van bolies. De bollen zullen beter dicht draaien hiermee, wat weer ten goede komt aan het beter en langer blijven zitten aan de hair.

Boilies maken - DraaimachineNu gaan we de droge mix toevoegen aan de eieren in de kom, steeds met kleine beetjes. Vervolgens komt echt het zware kneedwerk aan bod, het kneden tot je een mooi, soepel deeg overhoudt. Laat het deeg liever iets te nat dan te droog; het deeg is erg temperatuurgevoelig en zal snel uitdrogen. Dit resulteert in het stukdraaien van de bollen. Het deeg is klaar om te rollen als het niet meer blijft plakken aan je handen. Als het deeg te nat is, wordt de bolieplank erg smerig met plakkend deeg en krijg je geen bollen.

boilies flevobaits ikvis 3Zodra al het deeg gerold is tot bolies gaan we een ruime pan met water aan de kook brengen. Als het water kookt, gaan de bollen in de pan. De kooktijd hangt af van de diameter van de bollen. De 10 tot 15 mm bollen koken 2,5 minuut, 15 tot 20 mm koken 3,5 minuut en de 20 tot 25 mm moeten 3,5 tot 4 minuten koken. (Zorg dat het water goed aan de kook blijft tijdens het kookproces). Zodra de kooktijd is verstreken, worden de bollen uit het water gehaald en gedroogd op bv. een dikke handdoek. De gekookte bolies kunnen ook eerst nog even onder de koude kraan gehouden worden na het koken, op deze manier worden ze aanzienlijk harder.

boilies flevobaits ikvis 2Nu moeten de bollen nog drogen. De droogtijd is natuurlijk erg afhankelijk van de omgevingstemperatuur, maar na een droogtijd die zit tussen de 12 en 24 uur, zijn de bolies klaar voor gebruik of om in te vriezen! Om de hardheid te bepalen, is het wel van belang om na een paar uur even te voelen en te knijpen in een bol. Is de bol te hard, dan de kooktijd of de droogtijd verminderen. Zijn de bollen na 12 uur drogen nog te zacht, dan is het raadzaam om de samenstelling van de boliemix te veranderen. Langer koken heeft in zo’n geval geen enkele zin.

Boilies maken - inpakkenAls de bolies zijn ingevroren, haal deze dan 1 dag voor het vissen uit de vriezer. Laat de bolies ontdooien en ook gelijk drogen in een goede droogzak met grote mazen, zodat het allemaal goed kan doorluchten. Ook hier geldt weer:hoe langer ze drogen, hoe harder de bol. Het is ook verstandig om de bol nooit in de volle zon te laten drogen, maar het liefst vol in de wind. Anders zullen de bolies te snel drogen en daardoor scheuren

Dit artikel is geschreven door Arie Oudshoorn, Flevobaits.

11 Responses to Boilies maken

 1. wesleytolkamp schreef:

  waar kun je die zakken kopen en wat is het beste product

 2. wesleytolkamp schreef:

  waar kun je die zakken kopen en wat is het beste product

 3. Dimi schreef:

  Beste,

  Ik wil binenkort zelf bollies draaie,Ik heb in de gedachten om 14kg vismix te gebruiken en zou daar 7kg spice mix bij doen is deze wel een goed idee of niet ?Vriendelijke groeten

 4. Stef schreef:

  Beste flevobaits,

  Ik heb zelf een mix samengesteld maar nu blijft de bol na het koken zacht, hij mag van mij wel wat harder zijn namelijk. Wat kan ik er aan doen zodat de bol wat harder word?

  Mocht je m’n mix willen bekijken dan kan ik dat eventueel wel privé sturen.

  Groetjes

 5. wilcofredriks schreef:

  vraagje : draaien jullie ook boilies voor anderen met eigen geleverde mixen en toevoegingen en zoja wat kost het per kilo en wat is het minimum aantal kilo'”s per x

  • Arie Oudshoorn schreef:

   Goedenmiddag,
   Wij verkopen zowel freezer baits als een eigen draai service, dus ook voor klanten die zelf hun mix of mixen aan leveren.
   Ondanks de zeer dure ei prijs draaien wij voor E1,90 per gedraaide kilo boilie,s en wij draaien vanaf 25 kilo droge mix.
   Ook leveren wij de nodigen ingredienten.
   Wij draaien in de diameters 18 mm 24mm en eventueel dumbels in de diameter 18mm dikte en 24mm breed.
   Eventueel kunt u onze site bekijken op; http://www.flevobaits.nl
   Hopende u voldoende te hebben geinformeerd.
   MVG Arie Oudshoorn
   Flevobaits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *