Voercampagne (boilies)

Wil je grote karpers vangen? Dan is een van de meest effectieve karpervistactieken die u kunt gebruiken is een voercampagne met boilies op een specifieke locatie. Deze manier van karpervissen is waarschijnlijk de beste manier om de grotere karpers te vangen in een te bevissen meer. Een voercampagne met boilies is niks anders dan een nieuw, aas te introduceren in de leefomgeving van de karper, over een vooraf geplande duur. Net zolang tot het gevoerde aas, gebruikelijk is geworden als een bron van voedsel voor de karper. De dikke vissen komen op de kant door volharding en voeren, vooral veel voeren!

Veilig en lekker eten

Karpers leren door associatie. Het principiële idee van een voercampagne is om de karper het voer te laten associëren met veiligheid. Als karpers al gevangen zijn, wat in populaire viswateren vrijwel zeker het geval is, dat zullen zij in het algemeen voorzichtigheid betreden bij het eten van het aas. Voorzichtig azende karpers zijn erg moeilijk te vangen omdat ze de klappen van de zweep kennen. Als de dressuur erg hoog is zullen ze zelf je voer compleet mijden. Sommigen karpers, dit blijkt uit onderwater beelden, hebben zelfs geleerd hoe ze het voer kunnen “testen. Dit zijn vissen die bijvoorbeeld hard op een bed van aas afzwemmen en alleen de particles eten die door de water verplaatsing van de bodem afzweven. Oftewel de particle zonder haak of lood.  In dit specifieke voorbeeld weet de karper uit ervaring dat haakaas over het algemeen niet zal gaan zweven. Karpers zijn niet perse slimme wezens, maar ze hebben leren door ervaring en zijn instaat regelmatig terugkerende patronen te herkennen.

Voerstrategie

Er zijn twee gebruikelijke manieren om voor het eenvoudig vangen van karpers; Een Feeding Frenzy waarbij een groot aantal karpers wordt aangezet tot eten (de concurrentie om het voedsel zorgt ervoor dat ze het potentiële gevaar vergeten). Een gewenning aan een aas, dat voor een langere periode veilig wordt gegeten alvorens te bevissen. Dit laatste is de voercampagne en de grondslag voor het vangen van grote karper. Het probleem met de eerste tactiek is dat het erg moeilijk is om grote aantallen karpers samen te laten eten. Een voercampagne is daarom en goede uitkomst, het stimuleert de karper om met minder argwaan te eten. Vaak nemen ze het aas verder in de mond waardoor de haak meer kans heeft om goed grip te krijgen.

boilies voercampagnes

Je start een voercampagne door  met enige regelmaat regelmatig 1 of 2 kilo boilies op een vooraf gekozen stek te gooien. Afhankelijk van het water kan dit een uitgestrekte zone zijn of juist heel centraal bij een bepaalde glooiing of rietkraag. Voordat je begint met voeren is het belangrijk karper te lokaliseren en de stekken goed uit te peilen of voor plekken te kiezen die de meute van vissers vaak overslaat. Onaantrekkelijke gebieden boven water, hoeven onderwater niet hetzelfde te zijn. Ook een veilige omgeving betekent dat de karpers meer kans hebben zich te voeden met de aas, en het is minder waarschijnlijk dat ze door andere vissers worden weggevangen. Een goede tip is om het aas vlakbij je stekken te gooien waar je het kan zien liggen op de bodem. Mits we niet veel watervogels aanwezig zijn, kun je dan checken of het aas is opgegeten. Voer dus ook wat boilies voor de kant om er zeker van te zijn dat er vis op de stek zit. Dit heeft in het verleden vaak voormij gewerkt waarbij goede vangsten vaak voorspeld konden worden op basis van een visuele check van de voerplek.

Voerfrequentie

De frequentie van voeren up kan variëren van een korte intensieve voercampagne, elke dag 4 dagen lang, of een lange geleidelijke campagne, 3 keer per week voor  een periode van een aantal weken. Zelf laat ik het altijd een beetje afhangen van mijn hoeveelheid vrije tijd. Meestal ga ik voor snel succes en voer ik meerder dagen achterelkaar, een aantal kilo per dag, om de vissen op de stek te houden. Het kan echter veranderen, afhankelijk van hoeveel tijd, geld of reizen die ik maak.

Voor een succesvolle voercampagne, moet het desbetreffende aas wel van topkwaliteit zijn en het moet het een goede bron van voedingsstoffen voor de karper bevatten. Dit is van belang,  omdat het lokaas moet concurreren met de natuurlijke voeding die het desbetreffende water bevat. Tevens is het heel belangrijk om een betere boilie aan te bieden dan je vissende concurrent. Het meest gebruikte aas binnen de karperwerld zijn de boilies, let wel deze moet ten allen tijde vers zijn en kies daarom het liefst voor een bevroren type. De boilies moeten ook uniek zijn in hun smaak en tructuur, dit is erg belangrijk. Je wilt namelijk niet dat je aan het vissen bent met een boilie wat de vissen op het specifieke water al kennen en misschien argwanend worden, waardoor je vrijwel zeker aanbeten mist. Om deze reden kan het van belang zijn dat je de boilie zelf draait en er je eigen smaaktwist aan geeft, zo zal je de toch al schuwe karper om de tuin kunnen lijden en je vangst kansen vergroten .Voor het draaien van je eigen boilie is het wel belangrijk om je te verdiepen in de verschillenden geuren,smaken en ingrediënten. Mocht je over gaan tot het maken van je eigen boilie, is het goed om eerst te gaan informeren en of resource te doen, er zijn namelijk zoveel verschillende ingrediënten op de markt.

Kosten Boilies voeren

De mogelijke kosten van een voer campagne kunnen behoorlijk uiteenlopen. Ga je alleen met de bekende merken boilies voeren, dan kunnen de kosten hoog oplopen en niet iedereen beschikt over een dergelijk budget om dit week in week uit te doen. Belangrijk als visser is dan om te weten wat voor water pak ik aan en wat voor aasgedrag kan ik verwachten. Wil je op een kanaal, zandafgraving en groot meer gaan vissen, waar je de karper serieus moet lokken overweeg dan een aasmix van boilies en ander alternatief aas zoals mais, duivenvoer, kikkererwten en andere vormen van partikels.

Voor het vissen op minder groot water en waar de hengeldruk vaak iets hoger ligt, volstaat 5 kilo boilies voldoende en zullen je kosten beduidend later liggen. Ga dan ook altijd uit van je eigen budget en plan van aanpak, laat je niet gek maken door alle tovermiddeltjes binnen de karperwereld en ga af op je eigen intuïtie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *