Boilies karpervissen

Veruit het populairste karperaas vandaag de dag is de boilie. Het woord boilie stamt af van het Engelse woord boiled. De eerste karper boilies waren namelijk bolletjes deeg die door koken een harde buitenlaag kregen. De voordelen hiervan waren dat er minder witvis werd gehaakt en er gerichter op karper kon worden gevist. Door de jaren heen worden er steeds meer ingrediënten en flavours aan de karper boilies toegevoegd. Eiwitten, vismeel en een scala aan smaken hebben de karper boilie tot een veelzijdig inzetbaar aas gemaakt. Tegenwoordig wordt er bijna door elke karpervisser met dit aas gevist in combinatie met andere voeren en/of partikels. Ondanks de vele jaren van service blijft de ronde knikker nog steeds een top aas als het om karpers vangen gaat.

Boilies maken

Boilies Draaimachine

Wie kent ze niet, die ronde voerbollen. Ikvis.nl vist met voornamelijk met Freezer Baits, scheelt weer in de portemonnee! Met dit artikel geeft de biolie draaier  Flevobaits je een kijkje in de eigen keuken en alle processen die voorkomen bij het maken van dit top aas. Lees alles over boilies maken & het draaiproces van Flevobaits!

Wegwijs binnen boilies

Er zijn ongelooflijk veel merken, soorten en smaken boilies. Maar waarmee moet je wanneer vissen? Over het algemeen is er een verschil of je instant gaat vissen of een voorcampagne gaat opzetten. Als je instant gaat vissen kan je het beste met een dure instant boilie gaan vissen. Hier wordt veel over gediscussieerd onder karpervissers maar onze mening is dat een kwaliteitsboilie met goede en uitgebalanceerde ingrediënten meer kost. Laat die Tutti Frutti bollen van de dierenwinkel maar in de schuur staan. Zelf hebben wij van Ikvis.nl ervaren dat een kwaliteitsboilie elke keer meer vis opleverde dan een inferieure knikker.

Wanneer je niet instant gaat vissen dan is het nog steeds belangrijk om kwalitatief goede bollen te gebruiken. Bij het opzetten van een voercampagne is een goede boilie het verschil om vissen aan te trekken. De rede waarom het niet verstandig is om met dure instant boillies te gaan vissen is de prijs. Als student zijnde is het voor mij een ondoenlijke opgave om 10 euro of meer per kilo te gaan betalen. Wanneer ik ga voeren doe ik dat minstens drie keer voordat ik ga vissen, verspreid over 3 of meer dagen. Ik voer dan meestal een kilo per keer. Maar afhankelijk van het water, het karper bestand en het jaargetijde kan dit ook meer zijn. Ik vind karper vissen bijna het mooiste wat er is maar 100 euro voor 1 sessie gaat mij te ver en kies voor een goedkope optie.

Gelukkig is er een oplossing op de markt in de vorm van freezerbaits, dit maakt het voor elke karpervisser mogelijk om voercampagnes op te zetten zonder berooid op straat te eindigen. Er zijn vele soorten freezer bollen op de markt, zowel van gevestigde merken als nieuwe opkomende merken.

Voercampagne

Wil je grote karpers vangen? Dan is een van de meest effectieve karpervis tactieken die je kunt gebruiken een voercampagne met boilies op een specifieke locatie! Deze manier van karpervissen word gezien als de beste manier om de grotere karpers te vangen en vissen zonder angst te laten azen. Een voercampagne met boilies is een nieuw aas introduceren in de leefomgeving van de karper over een vooraf geplande duur. Het doel is het gevoerde aas als een vaste bron van voedsel voor de karper te laten worden. De dikke vissen komen op de kant door volharding en voeren, vooral veel voeren!

Jaargetijde

Naast de aanpak van het water en de manier van vissen. Speelt het jaargetijde een rol bij de keuze van het juiste aas. In de lente en winter vissen we vaak met zoete boilies, welke een lagere voedingswaarde hebben om de vissen niet te verzadigen. Als de watertemperatuur boven de 15 graden komt en de zomer is aangebroken dan maakt het niet uit wat voor soort boilie je gebruikt. Zowel vismeel bollen als andere knikkers vangen dan goed, dit is echter per water verschillend en er is geen magic formula. In de herfst als het water afkoelt is het aan te raden met vismeelboilies te gaan vissen. De karper gaat zich dan volvreten om een reserve op te bouwen voor de winter. Nu is een aas met een hoge voedingswaarde extra attractief! De belangrijkste tip voor de keuze van in boilie, zonder voorkeur voor water of jaargetijde: kies een boilie waar je VERTROUWEN in hebt! Een boilie die eerder vis op de kant heeft gebracht is goud waard. Oja, genoeg voeren en vaak vissen levert altijd succes op 😉 De aanhouder wint!

3 Responses to Boilies karpervissen

  1. Tycho voets schreef:

    Hallo, ik heb een vraag
    wat moet ik doen als mijn boilies afbreken als ik ze aan mijn hengel doe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *