Achtergrond informatie karper

De Europese karper ook wel gewoon karper genoemd, is een beenvis uit de orde van karperachtigen. Zijn officiële wetenschappelijke benaming is Cyprinus carpio maar dat zal niet veel vissers interesseren. Het is vooral zijn fantastische vechtlust, slimmigheid en afmeting die de meeste sportvissers verslaafd maakt. Men zegt wel eens dat elke sportvisser op een moment in zijn leven een karpervisser wordt… Vooral in ons kikkerlandje, waar de laatste jaren karpervissen een explosieve groei heeft doorgemaakt, zijn vissers ”hooked on carp”!

Kieuwrot bij karpers

Mogelijk heb je eens een karper gevangen zonder zonder kieuwdeksel, maar wat is hiervan de oorzaak? In het artikel over kieuwrot bij karpers geven we je hier een antwoord op. Er zijn 2 variëteiten van deze schimmel die de ziekte veroorzaakt, de branchiomyces sanguinis en de branchiomyces demigrans. De eerste tast alleen de bloed-baanweefsels aan, terwijl de tweede vanuit de bloedvaten naar de omliggende weefsels groeit. Lees het gehele artikel op Kieuwrot karpervissen.

Eigenschappen karpers

De karper kan ongeveer 120 cm lang worden, maar voor een karpervisser is dat weinig interessant. De ponden zijn veruit het belangrijkste! Kaliber karpervissen hebben echter de eer om aangeduid te worden in kilo`s. De magische 20 kilo grens is voor vele karpervissers een droom en voor enkelen een realiteit. Vooral als een 20 kilo boiliemachine, kanaalbeer of betaalwaterbig een Nederlandse inwoner is. In het buitenland (lees België, Duitsland en alles zuiderlijker) zijn 30 kilo+ vissen ook zeer goed mogelijk. Het wereldrecord spiegelkarper staat nu op 94 lb maar op internetforums wordt gefluisterd dat er een karper van 99 lb!! is gevangen.

De oorzaak voor de gewichtobsessie onder ons karpervissers is dat een visje van 80 centimeter zowel 25 pond als 35 pond kan wegen. Sommige snelgroei karpersoorten kunnen soms bijna net zo hoog als lang zijn. Laat dat centimeters geneuzel maar aan roofvissers over…

Nog even een korte beschrijving voor de leken onder ons:
De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. Vinstralen: rugvin, 20-28, Anaalvin,8-9. Schubben langs de zijlijn 33-40 In de natuur kan hij 30-40 jaar worden.

Echte liefde 😉