Lood Witvis

Om onze geliefde vis te belagen, is het van cruciaal belang om de juiste aasaanbieding te hebben. De beetregistratie zien wij als witvissers over het algemeen doormiddel van een dobber en die wordt accurater met een goed afgestelde dobber. Om een dobber goed af stellen en het haakaas op de beste manier aan de vis presenteren is er lood nodig. De vraag is wat is de beste loodcombinatie en wanneer zet je welke lood in? Op deze pagina van ikvis.nl geven wij enkele voorbeelden van loodzettingen.

Loodjes kopen

Loodjes kopen? Koop ze online! Veel vissers denken bij visspullen direct aan de oude vertrouwde viswinkel. Ons advies is, vergelijk ook eens de online prijzen. Bekijk bijvoorbeeld het grootste aanbod visspullen (ook lood) op Raven.nl:

Bekijk het grootste aanbod loodjes voor witvis van Nederland!

Basisprincipes van het uitloden

Wanneer men het vistuig gaat uitloden, zijn er een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden.

  • Hoe dichter het lood geconcentreerd is, hoe sneller het haakaas zakt.
  • Hoe dichter het lood geconcentreerd is, hoe gevoeliger de beetregistratie zal zijn. Met een geconcentreerde loodzetting is het zo, dat de vis meer weerstand voelt. Wanneer de witvis gretig aast, meestal in de wintermaanden, maak dan gebruik van deze compacte loodzetting.
  • In de zomer maanden, vooral bij het vissen op de ruisvoorn, is het verstandig om de afstand tussen haak en lood groot mogelijk te houden. Waarom deze aanpak? Vissen zijn gevoelig voor een natuurlijke/onnatuurlijke aasaanbieding. Hoe verder je het lood uitspreid, des te gevoeliger en natuurlijker het haakaas zakt. Hierdoor zal voor de vis als natuurlijker aandoen en vervolgens sneller tot een aanval, op je haakaas, over gaan.
  • Wanneer je onze grote vriend de brasem wil belagen, maak dan gebruik van de zogenaamde soepel gegroepeerde loodzetting. Op deze manier houdt je het aas zo bewegelijk mogelijk tegen de bodem en daar houden brasems omdat deze een bodemgerichte aaspositie hebben.
  • Een grote hindernisfactor is de WIND. Geen enkele (wit) visser houdt ervan dat de wind schuin over het kanaal loopt, waardoor we ons haakaas niet goed kunnen presenteren. Een goed gegeven en tip is, plaats een kleine loodhagel tussen dobber en boven lijn zodat de lijn onderwater blijft en geen hinder zal ondervinden van de wind.
  • Een andere tip voor stromend water; plaats het peilloodje niet op je haak maar op het lood zelf. Op deze manier peil je altijd op sleep en kun je heel makkelijk je lood verzwaren zonder dat je dobber zinkt. Nog een tip voor deze visserij; haal het bovenste rubber van de dobber er af, zodat je lijn onderwater blijft en geen invloed van de stroming ondervindt.

Gewoon even een mooie filmpje:

Tot slot

Als laatste het volgende tip, want een goed voorbereide visser vangt altijd meer! Zorg dat je genoeg lood in verschillende soorten en maten bij je hebt en zorg dat je je aanpast aan de vissituatie. Je kan nog zulke goede en dure hengels hebben, maar zonder een natuurlijke aas aanbieding ben je nergens. Denk als een vis en bekijk de mogelijkheden waar jij je als vis op bepaalde momenten zal ophouden en wat voor aas aantrekkelijk is. Op deze manier haal je het beste rendement uit je hobby.