Aas en lokvoer witvis

Voorns, kolbleien en brasems zijn vaak in grote aantallen te vangen. Maar je moet deze witvissen wel eerst naar de stek zien te lokken. Om deze reden geven wij op deze pagina enkele tips en voorbeelden van aas en lokvoer om goede resultaten te behalen.

Bekijk het grootste aanbod lokvoer van Nederland!

Binnen de witvisserij heb je vele verschillende soorten haakaas en elke soort vangt in een bepaalde periode of omgeving anders, hier een paar voorbeelden van soorten aas:

Maden

Maden zijn onder de vissers vrijwel het meest populaire aas om mooie vissen mee te vangen. Deze vliegenlarven (want dat zijn maden) kunnen goedkoop en bijna bij elke vis of dierenspeciaal zaak voor een worden aangeschaft. Wanneer men met maden gaat vissen, zorg dan wel dat de haakpunt vrij is, dit om te zorgen dat je geen aanbeten mist.

Deeg

Deeg is een aas wat vaak wordt ondergewaardeerd en waar vooral en het hoge noorden mee wordt gevist. Toch kan er met deeg (brooddeeg) goed vis worden gevangen, maar het verreist wel je aandacht omdat het deeg er sneller afgaat dan andere soorten haakaas waardoor je bij een aanbeet sneller moet reageren. Ook verschillende soorten kleuren deeg doen het in bepaalde perioden en wateren erg goed. Zie vissteken en jaargetijden elders deze site.

Casters

Naast de maden heb je nog de casters, casters zijn de verpopte maden en ondanks dat het niet beweegt hebben ze een grote aantrekkingskracht op de vooral wat grotere voorns en brasems. Casters kun je kant-en-klaar in de viswinkel krijgen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf laten ontpoppen.

Maïs

Bij maïs wordt vaak gedacht aan karpervissen, maar ook voor de witvis heeft maïs een grote aantrekkingskracht vooral bij de grotere brasems. Maïs kan je kant-en-klaar kopen in de plaatselijke supermarkt en voor speciale varianten kun je terecht bij de hengelsportzaak. Wanneer je maïs zelf wilt weken houdt dan rekening met een weektijd van 24 uur en kook de maïs daarna ongeveer een half uur.

Wormen

De worm, misschien wel het oudste aas van allemaal maar zeker niet het aas dat je moet onderschatten. Naast paling en baars, vang je met wormen ook de grotere brasems en windes. Worden hebben verschillende varianten denk maar aan de regenworm, dauwworm en de mestpier. Wormen zijn zelf makkelijk te vinden of te kopen in de viswinkel, vraag voor de mestpiertjes eens bij de plaatselijke hobby tuinman.

Voor een geslaagde vissessie, moet je er voor zorgen dat je altijd verschillende soorten haakaas bij je hebt. Je weet nooit waar de vis op dat moment zin in heeft en daarnaast levert variatie vaak een betere prestatie op.

Lokvoer

Om vis te vangen, moet je vis lokken en misschien nog wel belangrijker, de vis op de stek houden!. Nu heeft iedere sportvisser zijn eigen idee van voeren en het presenteren van zijn of haar aas. De onderstaande voermixen kunnen echter niet ontbreken en staan garant voor een goede vangst, er is onderscheid gemaakt per vissoort of methode.

In de viswinkel kom je soms ogen tekort aan de variatie van lokvoeders, vele verschillende soorten kleuren, geuren en vooral ook prijzen maakt de beginnende vissers soms hondsdol. Laat u niet afschrikken door al dit aanbod het gaat namelijk om de presentatie van het lokvoer onderwater wat het verschil maakt. Hier enkele tips voor een goed resultaat.

Actief is de hoofdzaak bij het vissen op witvis, actief betekent dat wanneer er gevoerd is er steeds voerdeeltjes loskomen en opstijgen. Dit maakt de vis nieuwsgierig en zet tot azen. Daarom is het ook van groot belang dat je het lokvoer aan de waterkant aanmaakt. Op lichter en minder stromend water, wordt een lichter mengsel gebruikt dat langzaam naar de bodem zinkt en daar rustig zijn werk doet.
Op stromend water bijvoorbeeld in rivieren is licht lokvoer onbruikbaar, dit omdat het door de stroom wegdrijft. Gebruik hier een zwaarder voer en meng daar wat zand en in sommige gevallen zelfs kleine kiezels doorheen.

Licht of donker?

Wanneer de bladeren van de bomen vallen en het weer onstuimig wordt, haal dan het zwarte en donkere voer maar uit de kast. Waarom zwart in de donkere tijden van het jaar? Dit komt omdat het water dan vaak helder is en de vis vaak in ondiepe en heldere tochten van kanalen gaat liggen. Donker is ook om te voorkomen dat de azende witvis opvalt voor de roofvis en omdat het aasgedrag wat voorzichtig is, de vis schrikt snel van licht voer.

Licht voer in de lichtere tijden van het jaar. In de zomer maanden zit de vis vaak wat verspreider en is de vis vaak niet zo schuw. Het is nu zaak om de vis echt te lokken, een lichtere kleur voer, bijvoorbeeld geel of lichtbruin valt goed op en zo zal de vis het sneller vinden. Doe in de zomerperioden gerust wat zoetstoffen door je voer voor een extra aantrekkingskracht.

Een belangrijke tip!

Het woord lokvoer zegt het al, het lokken van de vis en niet het verzadigen van de vis. Voer dus altijd zoveel als de vis nodigt heeft en pas je altijd aan op het aasgedrag. Het is de bedoeling dat de voorn of de brasem je haakaas pakt en niet volgevreten je voerstek verlaat en jou als visser met een drup aan de neus achter laat.

20 Responses to Aas en lokvoer witvis

  1. c.tops schreef:

    Hoi vissers ik kijk graag op jullie site Gr Cep

  2. Binc schreef:

    Heb net grote karpers gevangen!

  3. wierdo9dart schreef:

    ik gebruik vaak een sneetje witbrood met een laag smeerkaas .
    even goed doorkneden tot een deegballetje.
    bij de waterkant een klein bolletje aan de haak en vissen maar.

  4. marc schreef:

    jullie vergeten brood. deeg is ok, maar brood is beter.

    btw, in maanden juni tot midden/eind augustus niet teveel lokvoer gebruiken. die mini visjes komen er op af en jagen de vissen die aan je haak passen weg. ik probeer die kleine dingen zoveelmogelijk de ontlopen. (als je gaat paling vissen zorg dan dat je er een paar uit gevist hebt. die baby visjes zijn het beste paling aas dat er is naar mijn mening).

  5. p.sjouke schreef:

    ik krijg maar niet mijn email ingevuld , er komt steeds te staan ongeldig email, wat is dat? gr peter sjouke

  6. w hubers schreef:

    made zijn vliegen larve en geen muggen

  7. heremans eddy schreef:

    kaner mij iemand een goed winter voer voor voorn op schrijven

  8. Verhagen, Harry schreef:

    Weet iemand wat het beste werkt op de oude maas in het najaar ( oktober , november) .

    • Arno schreef:

      Ik heb op de oude maas hele goeie resultaten geboekt bij de spijkenisserbrug.
      Auto neerzetten bij het gemaal en effe een stukje de dijk op en bij de paal gaan zitten.
      Opkomend tij is het beste.
      Let op die stenen zijn vreselijk glas
      Mijn voer bestond uit:
      2 kilo record zilver
      1 kilo beet boutersem
      1 kilo feedermix
      Maden en casters toevoegen en knappen

  9. hoii schreef:

    Ik vis in de rijn maar wat is een goed aas om daar te gebruiken?

  10. ver elst francois schreef:

    Wij zijn al lang naar goed vis voedvoeder te zoeken zo wel voor witvis als voor carpers voor op de vijvers wie kan ons helpen?

    • Frank schreef:

      Voor karpers duivenvoer gebruiken, wel goed laten koken voor gebruik.
      En verder niet te moeilijk, gewone boilies of zelfs maïs.
      Een karper aast een in paar minuten een flink stuk vijver op zoek Nasr voer.

  11. Jos van Os schreef:

    Ik denk een foutje in de tekst.
    zie tekst:
    Maden zijn onder de vissers vrijwel het meest populaire aas om mooie vissen mee te vangen. Deze muggenlarven ( want dat zijn maden ) .
    Maden zijn niet ontpopte vliegen.
    made, caster, vlieg

  12. sylvestre guy schreef:

    zeer interessant. heb wel problemen om de vissen op mijn plaats te houden. grt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *