Paling vissen

Anguilla anguilla, in de volksmond Aal of Paling genoemd is misschien wel de bekendste vis en de meest geconsumeerde vis van ons land. Maar buiten het feit dat het een heerlijke vis is om te eten, is het ook een geweldig op op paling te vissen. De paling die in onze wateren voorkomt wordt de Europese Paling of aal genoemd, deze paling kan een lengte bereiken van 1 meter 30 en een gewicht van 7 kg. Het zijn dan ook echt wel de uitschieters en betreft ook altijd de vrouwtjes aal. Het mannetje wordt niet groter dan een cm of 60. In dit artikel lees je alles over paling vissen.

Paling vissen? Bekijk de beste visspullen! (via Raven.nl)

Over de voorplanting van de aal zijn er nog al wat onduidelijkheden, het paaiproces van de aal is nog nooit door onderzoekers waar genomen. Er zijn wel grote vermoedens dat het paaiproces in de Zargassozee plaatsvindt en dat de aal in staat is hele grote afstanden af te leggen soms tot wel 6000 km.

Een groot misverstand omtrent de paling is, dat ze lijkeneters genoemd worden. Het klopt wel dat de paling graag doodaas tot zich neemt maar dit aas moet wel vers zijn. De paling eet voornamelijk muggenlarven, vlokkreeften en andere ongewervelde. Dit is dan ook een uitstekend aas om mee te paling vissen. De grotere paling schroomt zich niet tot het verorberen van een pos of een blankvoorn.

Paling vissen, hoe?

De paling is echt een nachtdier en wie goede resultaten wil behalen zal dan ook tegen de schemer en in de nachtelijke uurtjes zijn gelukt moeten beproeven. Om paling te vissen heb je niet gek veel materiaal nodig en wanneer je in de juiste tijd op de juiste plaats bent kan je een hele leuke visdag beleven.

Paling vissen vereist geen dagenlange voorbereiding zoals bijvoorbeeld op karper of witvis (wedstrijden), integendeel! Een hengel, lood, sterke haak, aas en hup vissen maar. Wel is het verstandig om de juiste plekken op te zoeken, een paling houdt zich graag op bij beschutte plaatsen, stuwen en andere waterinlaten waar het water zuurstofrijk is.

Als men op paling gaat vissen, volstaat een sterkere feederhengel of karperhengel prima. Schroom je ook niet om een dikke lijn te kiezen, want het is bij palingvissen (zoals het spreekwoord zegt) pompen of verzuipen. Schuifloodjes of wartelloodjes rond 20 en 30 gram en een palinghaak maatje 10 doet het prima.

Geen overbodige luxe is een wartel op je hoofdlijn monteren met daaraan een onderlijn. Waarom een wartel? Wanneer de paling je aas grijpt, zwemt hij in een draaiende beweging achteruit en doordat je een wartel hebt draait de lijn mee en zal die nooit breken of kinken.

Gebruik bij het paling vissen met een schuifloodje voor op de bodem en een waker (bijvoorbeeld een die bij het kapervissen wordt gebruikt) om zo de beet vanaf de kant te kunnen waarnemen. Natuurlijk kan er ook met een dobbermontage gevist worden, maar zorg dan wel dat het aas altijd op de bodem ligt.

Paling Aas

Zoals eerder vernoemd in dit artikel; Waar je ook mee op paling gaat vissen, zorg dat het vers is. De paling komt namelijk op de geur van het aas af en ruikt het van tientallen meters afstand. Het meest gebruikte aas voor paling vissen is toch wel de worm. Rijg wanneer je hiermee vist, meerdere wormen op de haak en zorg dat ze goed bewegen. Een andere variant en misschien nog wel beter dan de worm, zijn de mestpiertjes.

Enkele voorbeelden aas,

• Blankvoorntjes en kleine posjes
• Kaas
• Frikadel
• Lunchworst
• Maden (wel in grote hoeveelheden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


een + 5 =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>