Vrijloodsysteem karpervissen

Het vrijlood systeem is op veel manieren het zelfde als het vissen met een vastlood systeem. Het verschil is dat het lood niet is gefixeerd aan de hoofdlijn. Hierdoor kan de vis na de aasopname zonder enige problemen lijn nemen terwijl het lood op de bodem blijft liggen. Een groot voordeel ten opzichte van het vastlood systeem is dat het kop schudeffect, waardoor vissen nogal eens worden gemist, wordt opgeheven. De vis kan na de aasopname niet met behulp van het meestal zware lood de haak lossen. Een nadeel is dat door het vrij schuivend lood het prik effect wordt verminderd.

Dressuur doorbreken

Het vrijlood systeem kan soms goed werken op dressuurwateren waar de vissen de klappen van de zweep kennen. Deze vissen zijn goed geworden in het losschudden van de haak zonder dat de beetverklikker iets laat merken. Er is al tijden sprake van een discussie binnen de karpervis top over de voor en nadelen van het vastlood systeem en vele bekende karpervissers zijn intussen overgestapt op tussenvarianten. Bij deze tussenvarianten worden de voordelen van beidde systemen gecombineerd met als doel 100% van alle hakingen te bewerkstelligen.

Techniek

Vissen met een vrijloop systeem heeft dus een aantal voordelen, mits het goed wordt uitgevoerd. Vis met een zwaar stuk lood in combinatie met een strak afgestelde slip. De vis mag niet te gemakkelijk lijn nemen, het is belangrijk dat er druk op de haak blijft staan. Wanneer dit niet gebeurt en de lijn te slap komt te staan is de kans, op het lossen van de vis, aanwezig. Dit systeem moet je ook niet toepassen in een water met veel obstakels of waterplanten. Bedenkt dat tijdens de run de lijn via het lood op de bodem loopt en daardoor de kans op vastzitten achter obstakels groot is. Het laatste wat je wilt is dat de lijn kapot wordt geschuurd tegen een obstakel tijdens de run. Wat je dan krijgt is een mooie knal en een rechte hengel bij de aanslag. Dit omdat de lijn dusdanig verzwakt is dat een aanslag funest is.