Karperhengels

Karperhengels, een belangrijk onderdeel van de karpervisser zijn uitrusting. Tegenwoordig zijn ze in werkelijk alle soorten en maten te verkrijgen van een aanzienlijk aantal aanbieders! Sta je op het punt een karperhengel aan te schaffen? Bekijk dan het grootste aanbod karperhengels van Nederland voor een scherpe prijs:

Bekijk alle (scherp geprijsde) karperhengels!

Karperhengel? Waar te beginnen…

Wat is nu de beste stok om mee te vissen? Eerst is het belangrijk te bedenken wat de functie van een hengel is. Binnen het karperen verschilt die namelijk met andere takken van vis sport. Bijna elke karpervisser heeft tegenwoordig een transportmiddel om het haak aas op de stek te krijgen. We gebruiken voerboten, opblaasboten, zodiacs, surfplanken en als het warm genoeg is zwemmen we nog liever onze lijnen uit, dan dat we werpen. Niet zonder reden natuurlijk gezien de noodzaak van een perfecte aaspresentatie en de afstanden tussen visser en visstek. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd en de beginnende karpervisser, die (nog) geen absurde investeringen wil doen, moet gewoon inwerpen. Welke karperhengel moet je dan kopen?

Zou ik de overkant halen?

Karperhengels heb je in verschillende zwaartes die worden aangeduid met de term lb. Dat betekend niets minder dan het gewicht wat je aan de top van de karperhengel kunt hangen zodat deze maximaal buigt. Deze buiging is bij een horizontale positie een kwart cirkel. De top hangt dan recht naar beneden. Dus hoe meer lb er nodig is om de hengel in die maximale buigpositie te brengen, de stugger de blank is. Vertaal je dit in een dril dan zal een 3lb hengel stugger de stoten van een vis opvangen dan een 2lb variant. De buiging van een hengel heeft als functie de klappen en runs van een vis op te vangen. Daarnaast is het bij het aanslaan en blokkeren van een vis essentieel en vooral op langere afstanden. Hier in Nederland kan men in 80% van de wateren prima uit de voeten met een 2,5 lb en 2,75 lb karperhengel. Alleen als je vist op grotere wateren en rivieren is het nodig om met zwaardere hengels te vissen. Dit komt door de grote vis-afstanden en de zware blokken lood die tijdens de dril of het inwerpen verplaats moeten worden. Buiten deze situaties heeft het geen enkele zin om met een zware hengel te vissen en verliest zo`n stugge stok zelfs zijn functionaliteit door niet goed de vluchtpogingen van een karper op te vangen. Dit laatste is erg belangrijk als de vis dichter bij de visser wordt gedrild of onder de top zwemt.

Daar sta je dan met je bonenstaak

Wanneer is het dan slim om lichter te vissen? Eigenlijk alleen bij het penvissen op karper. De uitleg is dan ook heel simpel. Bij penvissen wordt er vlak onder de top gevist en zal bij een aanbeet de eerste, vaak meest heftige, reactie van de karper worden opgevangen door de buiging van de karperhengel. Deze moet daarom zacht en parabolisch zijn. Dit om de heftige vluchtpogingen en klappen zo goed mogelijk op te vangen, in samenwerking met het nylon. Wanneer je niet onder de top vist worden deze effecten te niet gedaan door de rek in de nylon over de afstand lijn die uitstaat. Is de vis eenmaal onder de top en daardoor moegestreden, dan worden deze effecten minder.